Ђорђевић: Провераваћемо одговорност родитеља за сваки случај вршњачког насиља

Танјуг
Ђорђевић: Провераваћемо одговорност родитеља за сваки случај вршњачког насиља

БЕОГРАД - Тужилац Првог основног тужилаштва у Београду Љубивоје Ђорђевић изјавио је да ће у сваком случају пријаве кривичног дела са елементима насиља тужиоци Првог основног тужилаштва у Београду убудуће налагати полицији да осумњиченом одреди задржавање, а након што буде саслушан, суду ће предлагати да му одреди притвор.

Ђорђевић је за данашњу Политику рекао да ће у сваком случају вршњачког насиља бити провјераване све чињенице како би се утврдило да ли су родитељи или законски заступници занемаривали малолетног учиниоца кривичног дела са елементима насиља.

Сходно томе ће, како каже Ђорђевић, против родитеља или старатеља бити покретани кривични поступци.

Истакао је да је Прво основно јавно тужилаштво, због пораста броја вршњачког насиља, спремно да, у цуљу спречавања насиља, у свим школама и на факултетима у Београду, у сарадњи са Првим основним судом, учествује у предавањима на којима би указали до чега све може да доведе вршњачко насиље и насилничко понашање генерално, али и на његове последице и санкције.

"Прво основно јавно тужилаштво у Београду спремно је и да свакој жртви насиља пружи неопходну помоћ и подршку тако што ће јој јавнотужилачки помоћник у оквиру посебне службе, пружити све релевантне информације о њеним правима у кривичном поступку", рекао је Ђорђевић.

Према ријечима Ђорђевића, Прво основно јавно тужилаштво по свим предметима са елементима насиља поступа хитно, без обзира на то да ли је реч о притворским или предметима у редовном поступку.

Поздравио је мере Владе које се односе на предају оружја и муниције и апеловао и на друге институције система да евентуално донесу неке нове мјере у оквиру своје надлежности како бисмо сви заједно допринијели смањењу насиља уопште, посебно вршњачког насиља, и пријечили неку нову трагедију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана