Ђорђе Радановић: Паљење куће устаљена пракса тјерања повратника

Срна
Ђорђе Радановић: Паљење куће устаљена пракса тјерања повратника

САРАЈЕВО- Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је да паљење куће српском повратнику у Бусовачу Сави Билановићу представља устаљену бошњачку праксу како би Срби били отјерани и напустили своју имовину и имања.

- Таквих случајева имамо и у Бугојну, Доњем Вакуфу - гдје год се Срби желе вратити. Прво на суптилне начине покушавају да их отјерају, а кад виде да су као Билановић упорни у жељи да остану, предузимају радикалне методе, као што су овом човјеку запалили кућу - рекао је Радановић Срни.

Према његовим ријечима, овакви случајеви посебно су присутни у сеоским подручјима, јер Бошњаци желе да користе њихове објекте, њиве, ливаде и шуме, сматрајући то својим.

- Наш највећи напор је да Срби све своје некретнине пријаве како би заштитили своје право над њима - истакао је Радановић.

Он је позвао све институције Републике Српске, као и Србије, те привреднике и људе добре воље да помогну Билановићу да обнови кућу и остане на имању на којем се већ 20 година бори за останак.

- У супротном смо изгубили битку, не само за једног човјека, већ и друге Србе који су се вратили или желе да се врате, битку за српску имовину у ФбиХ - поручио је Радановић.

Он је додао да нема потребе да тражи помоћ од федералних нити кантоналних власти, јер не показују жељу да српски повратници остану.

Сави Билановићу, који се на имање у Бусовачи вратио 2000. године, у суботу је запаљена и изгорјела кућа, а прву ноћ је провео напољу.

Билановић је за "Глас Српске" рекао да су му прије тога паљени шума, дрва, убијане овце, те да је било и упада у кућу и других проблема, што је пријављивао надлежнима, који ништа по том питању нису урадили.

Наводећи да са Хрватима није имао проблема, Билановић сматра да је разлог напада Бошњака жеља да добију његове њиве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана