Ђерлек: Делта сој показује суровост, ове недеље очекујемо и 3.000 оболелих

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД - "Борба са делта сојем вируса корона је изузетно сурова и очекујемо да у наредним недељама покаже сву своју снагу", изјавио је за Танјуг државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек.

Ђерлек је навео да је темпо вакцинације изузетно спор, додајући да је тужно видјети младе невакцинисане људе на респираторима.

Он је истакао да је око 52 одсто вакцинисаних далеко од колективног имунитета, те продужетак опстанка вируса, који је сада мутирао.

Ђерлек је упозорио да је делта сој далеко заразнији од првобитне варијанте вируса, и зато је још једном апеловао на све да се вакцинишу, јер је то једино рјешење.

Према његовим ријечима, ђаци су до сада били изузетно дисциплиновани и школе нису биле извори заразе, али додаје да не зна до када ће потрајати редовно похађање наставе, која почиње сутра.

"Здравствени систем је спреман, иако статистички подаци указују да је ситуација све озбиљнија", рекао је Ђерлек.

Он очекује да ове недјеље број оболелих достигне 3.000 хиљаде.

Ђерлек уверава да је држава спремна за нови талас вируса и да је обезбијеђена довољна количина кисеоника, лијекова и болничких капацитета.

"Са свим изграђеним капацитетима, очекујемо да здравствени систем функционише паралелно и да ће не-ковид пацијенти имати бољу здравствену заштиту, као и да неће трпети као претходних годину и по дана", рекао је Ђерлек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана