Ђедовић: Србија и Српска ће направити снажне пројекте у области енергетике

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Министар рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић честитала је престојећи Дан Републике Српске свим грађанима и руководству Републике Српске, те истакла да су Србија и Српска природно упућене једна на другу и да је увјерена да ће заједно направити снажне пројекте у области енергетике.

- Исти смо народ, иако живимо у двије државе - изјавила је Ђедовићева за Срну.

Према њеним ријечима, енергетска криза дала је додатни подстицај Србији и Српској да још тјешње сарађују у енергетици, јер су врло комплементарне по богатству ресурсима и по карактеристикама привреда.

Ђедовићева је рекла да је сигурна да ће и наредна година бити у знаку заједничких напора не само да се Србија и Српска боље изборе са изазовима кризе, већ и да раде на сигурнијој енергетској будућности.

Она је подсјетила да је најважнији заједнички пројекат - изградња Хидроелектране "Бук Бијела" који су заједно започеле "Електропривреда Србије" и "Електропривреда Републике Српске".

Ђедовићева је додала да је тај пројекат покренут са циљем да Србија и Српска повећају производне капацитете и сигурност снабдијевања с обје стране Дрине, коришћењем потенцијала обновљивих извора енергије.

- Надам се да ћемо, између осталог, на примјеру овог пројекта, упркос свим изазовима, моћи да покажемо да можемо заједнички реализовати велике пројекте, јер су нови енергетски капацитети и сарадња, посебно у области обновљивих извора енергије итекако потребни цијелом региону - нагласила је Ђедовићева.

Она је истакла да из њеног министарства разговарају са колегама из Владе Републике Српске и о реализацији важних пројекта у вези са гасификацијом.

- Србија и Српска деле снажну ријеку Дрину, али и снажне пријатељске односе и уверена сам да ћемо заједно направити и снажне пројекте у области енергетике, у овом пресудном тренутку за енергетске системе земаља у нашем региону - рекла је Ђедовићева.

Република Српска ће 9. јануара прославити Дан Републике и 31 година постојања.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана