Дјечак - убица из Рибникара на суђењу родитељима, породице жртава очекују да разјасни мотиве

Танјуг
Дјечак - убица из Рибникара на суђењу родитељима, породице жртава очекују да разјасни мотиве

БЕОГРАД - К. К, дјечак који је 3. маја прошле године у београдској Основној школи "Владислав Рибникар" починио масовно убиство биће испитан у Специјалном суду у Београду, на суђењу својим родитељима Миљани и Владимиру Кецмановићу. У суд је доведен јутрос.

С обзиром на то да суђење траје већ сат времена, К.К. највјероватније даје исказ у својству свједока, јер не може кривично да одговора за свој поступак од маја прошле године, а како Танјуг сазнаје, одлучено је да он свједочи за говорницом у судници, а не из посебне просторије.

Пуномоћник породице убијених у масовном убиству у школи Владислав Рибникар Огњен Божовић је прије почетка данашњег суђења рекао да очекује да К.К. свједочи како би му породице убијених и рањених поставили питања која их тиште годину и по дана, а у нади да дођу до одговора како и зашто је до злочина дошло. 

-Ово је прилика да породице рањених и убијених први пут поставе питања која их тиште годину и по дана, у нади да ће доћи до неких одговора како и зашто је дошло до овога, у нади да ћемо расветилити мотиве и добити макар неки вид смираја - рекао је Божовић новинарима испред суда.

Он је додао да би дјечак према протоколима требало да буде у издвојеној просторији у којој он може да види присутне али они њега не могу.

Божовић је истакао да К.К. има право да одбије да да исказ.

Дјечак је нешто прије 9 часова доведен у суд санитетским возилом у пратњи полиције, а стигла је и његова мајка са адвокатима, док ће његовог оца спровести из притвора у ком је од хапшења.

Такође, чланови породице убијених и рањених су дошли у суд.

Малољетник се испитује у својству свједока и он је данас први пут изведен из установе у којој се налази од злочина.

Испред тужилаштва ће бити присутна два тужиоца и Главни јавни тужилац у Вишем јавном тужилаштву у Београду Ненад Стефановић.

Суђењу ће поред адвоката моћи да присуствују и оштећени.

У овом предмету суди се родитељима дјечака, Владимиру и Миљани Кецмановић и инструктору стрељане Немањи Маринковићу, који је оптужен за кривично дјело давање лажног исказа.

Власник стрељане у којој је малољетни К. К. учио да пуца, Ратко Ивановић, је склопио споразум о признању кривице са Вишим јавним тужилаштвом у Београду на основу чега га је суд огласио кривим за кривично дело давање лажног исказа и осудио на казну кућног затвора од шест месеци.

Миљана и Владимир Кецмановић од почетка суђења негирају кривицу.

Суд је у овом случају затворио суђење за јавност из разлога заштите интереса маљолетних жртава. Отац дјечака, оптужен је да је извршио кривично дјело - тешко дјело против опште сигурности јер је дијете од 13 година водио у стрељану и учио да пуца, као и да није адекватно чувао оружје у кући.

Мајка Миљана Кецмановић је оптужена јер је њен ДНК пронађен на једној чаури у учионицу у којој је масакр почињен.

Дјечак К. К, који у време извршења овог злочина није имао навршених 14 година, па самим тим није кривично одговоран, пуцао је 3. маја у школи из два очева пиштоља која је узео 1. маја. Он их је кобног дана ставио у свој ранац, отишао у школу и током првог часа убио 10 особа ( девет ђака и чувара) и ранио још петоро дјеце и наставницу историје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана