Дјечак убица искључен из ОШ "Владислав Рибникар": Могућа два модела по којима ће наставити школовање

ГС
Дјечак убица искључен из ОШ "Владислав Рибникар": Могућа два модела по којима ће наставити школовање

Наставно вијеће Основне школе “Владислав Рибникар” донијело је одлуку о искључењу дјечака убице, сазнаје “Блиц”. Томе је претходила неопходна и законом прописана дисциплинска мјера укора.

Како се дјечак убица налази у установи затвореног типа, наставак школовања може да се одвија кроз школу “Доктор Драган Херцог”, а која је специјализована за наставу у болничким условима лијечења.

Дјечак убица који је 3. маја убио деветоро ђака и радника обезбјеђења до тог тренутка остварио је двије трећине часова и по сили закона он има услове за завршетак седмог разреда и оцјене. Ова реалност прописана је законом јер је основно образовање обавезно.

Према сазнањима “Блица” када ће наставити школовање дјечак убица и по ком моделу тек треба да се одлучи. У ком тренутку ће се градиво из осмог разреда наћи пред њим зависи од процјене стручњака Клинике за неурологију и психијатрију за дјецу и омладину. Прије било каква одлуке школског система мора да постоји процјена Клинике да ли је дјечак убица у стању да настави школовање и какво ће оно бити.

Дјеца која не могу да одлазе на наставу и прате школску годину из ђачких клупа, најчешће имају онлајн наставу. Међутим, да ли ће то бити случај и са дјечаком убицом још увијек није извјесно.

Како сазнајемо, могућа су два модела; да му се наставни програм да искључиво у писаној форми или онлајн. Уколико се буде донијела одлука да настави школовање онлајн њему неће бити омогућени други садржаји на компјутеру.

Мајка тражила да настави школовање

Мајка дјечака убице обратила се прије неколико дана институцијама са захтјевом да се ријеши питање даљег школовања њено двоје дјеце. У писму, мајка дечака убице не помиње трагедију у “Рибникару” ниједном једином рјечју, већ се обраћа за помоћ наводећи да је ситуација у којој је њена породица сложена.

У писму, које је према сазнањима “Блица” врло штуро и нема ниједне емоције, мајка дјечака који је усмртио деветоро ђака и радника обезбјеђења наводи да је питање обавезног основног образовања њене дјеце “отворено”. Она констатује да млађа ћерка, која је као и брат похађала исту школу, не може да настави школовање у Рибникару, а да је син на Клиници за неурологију и психијатрију за дјецу и омладину.

На рјешавању свих питања незапамћене трагедије за породице настрадале и рањене дјеце, остале ђаке школе и Србију ради тим Владе Србије у ком су ангажована сва надлежна министарства и институције. Практично од МУП, преко министарства просвјете и правде, до психијатара и психолога.

Хоспитализован је одмах након масакра који је извршио. До данас није показао искрено кајање. Фотографије вршњака и другара које је убио не жели да гледа јер му то по његовом свједочењу изазива неку нелагодност. Испрва је по хоспитализацији био миран и хладан, а потом је почео да захтијева да буде пуштен јер је, како наводи “прегледан, нормалан и нема више разлога” да борави у институцији затвореног типа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана