Директор Музеја жртава геноцида писао амбасадорима због обнове куће Џафера Деве

Танјуг
Директор Музеја жртава геноцида писао амбасадорима због обнове куће Џафера Деве

БЕОГРАД- Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић упутио је данас писма амбасадорима САД, Њемачке, Израела и Шведске, као и шефу Делегације ЕУ у Србији поводом намјере привремених власти у Приштини да обнове кућу ратног злочинца Џафера Ибрахима Деве која се налази у Косовској Митровици, уз оцјену да се таквим поступком отворено глорификује један од освједочених ратних злочинаца са простора КиМ током Другог свјетског рата.

Ристић је упознао амбасадоре са могућим вишеструко опасним посљедицама ове, како се оцјењује у саопштењу Музеја жртава геноцида, крајње неодговорне одлуке привремених власти у Приштини и упутио молбу да са садржајем писма упознају своје владе, односно Европску комисију.

"У најгорем случају, читав овај поступак представља покушај заснивања процеса помирења међу албанском и другим неалбанским заједницама (у овом случају, српском, ромском и јеврејском) на чињеници да је за узор складног, толерантног и мирног међуетничког живота на подручју АП Косово и Метохија изабрана личност чија су дела током Другог светског рата била све само не покретачка сила дијалога међу заједницама и њихове друштвене кохезије", наводи се у саопштењу.

Музеј жртава геноцида очекује да инспиратори и реализатори овог, како се наводи, у Европи до сада незабиљеженог случаја обнове објекта који се везује за једног ратног злочинца, обуставе планиране активности и одустану од поступка који, додаје се у саопштењу, са правом изазива узнемирење и забринутост јавности.

Због непосредног учешћа Џафера Ибрахима Деве у припремању и извођењу злочина на подручју Косова и Метохије током Другог свјетског рата над српским, ромским и јеврејским становништвом, Музеј жртава геноцида сматра у најмању руку непримјереним намјеру привремених власти у Приштини да обнови кућу која се налази у непосредној вези са личношћу једног ратног злочинца, посебно уколико је тим истим привременим властима заиста стало до дијалога међу заједницама Косовске Митровице и њихове друштвене кохезије.

"Сада већ потпуно очигледна и забрињавајуће истрајна намера привремених власти у Приштини са циљем нескривене глорификације најозлоглашенијих ратних злочинаца који су своја злодела вршили над припадницима српског, ромског и јеврејског народа, као и другим не-Албанцима на подручју Косова и Метохије током Другог светског рата, представља недопустив процес који изискује јавну осуду релевантне домаће и међународне јавности, држава, институција и организација", истиче се у саопштењу.

Стога, Музеј жртава геноцида очекује да се релевантне државе и међународне организације благовремено и без околишања огласе у вези са отвореним "ревизионистичким, антицивилизацијским и недемократским" поступцима привремених власти у Приштини.

Такође, Музеј још једном позива и привремене власти у Приштини да јасно саопште да ли својом упорном подршком глорификације ратних злочинаца заправо желе да саопште како ратни злочини почињени над Србима, Ромима, Јеврејима и другим не-Албанцима на подручју Косова и Метохије током Другог свјетског рата нису злочини, већ пожељан облик понашања у односу на припаднике народа и друштвених група који очито и даље нису пожељни на том подручју?

"Овакви поступци, суштински антицивилизацијски, недопустиви у Европи која још увек вида ране Другог светског рата и памти десетине милиона невиних жртава нацизма, фашизма, усташтва, антисемитизма, антисрбизма и антициганизма, изазивају све већу забринутост у нашој земљи", наводи се у саопштењу.

Музеј подсјећа да је и у фебруару ове године реаговао на најаву обнове куће Џафера Ибрахима Деве што је резултирало тиме да су УНДП и Европска Унија поништиле своје тада већ увелико донијете одлуке да финансирају пројекат рестаурације и конзервације куће тог ратног злочинца.

Како се додаје, Музеј жртава геноцида наставиће да на основу научне интерпретације историјских чињеница реагује на покушаје дисторзије прошлости и мобилизације на нову мржњу која би овим просторима донијела нова и застрашујућа страдања недужних.

Музеј у саопштењу подсјећа на нека од злодела ратног злочинца Џафера Ибрахима Деве који се, како се наводи, није истицао само у борбама против југословенских и албанских партизана (посебно се истичу активности његовог Косовског пука у Тирани почетком фебруара 1944. године када је убијено 84 особа), већ и терором над цивилним становништвом Косова и Метохије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана