Дио радника Фијата блокирао пут Крагујевац - Краљево

Танјуг
Foto: Н1

КРАГУЈЕВАЦ- Дио незадовољних радника Фијата око 15 часова започео је протест блокирајући магистрални пут Крагујевац - Краљево.

Пријављивање радника за рад у Словачкој завршено је у 13 часова, а тачан број пријављених се још увијек не зна, речено је на протесту.

Представници радника очекују да ће их влада контактирати ради нових договора и сутра, како кажу, неће одржати нови протест.

Такође, поручују да не одустају од својих захтјева и најављују да ће у сриједу отићи у Београд, уколико до тада на буде нових помака у преговорима и испуњењу захтјева.

Рок за пријављивање првобитно је био 15. јун, али се до тада изјаснило мање од 140 запослених за рад у иностраним погонима Стелантиса, па су послодавац и влада договрили да помјере рок за 20. јун, уз нешто измијењене услове рада, како би се сакупило неопходних 1.000 радника.

Влада Србије и компанија Фијат аутомобили Србија (ФЦА) потврдили су у суботу да ће бити заштићене рањиве категорије запослених и жене и да ће гарантовати радна мјеста онима који се одлуче за рад у иностранству.

Како је наведено у заједничком саопштењу Владе Србије и ФЦА Србије, потврђено је обавезивање Стеллантис-а да ће гарантовати радна мјеста запосленима ФЦА Србија који ће провести један период у иностранству након што се врате у Србију, као и да исти услови за рад у иностранству као за ФЦА Србија важе и за ФЦА Пластику, Слободну зону ФАС, ФАС Академију.

У саопштењу се наводи да су у заштићене рањиве категорије и жене спадају: жене на трудничком/породиљском одсуству. мајке са дјецом којој је потребна посебна брига,самохрани родитељи малољетне дјеце (удовци/удовице), мајке са децом до 5 година, жене у процесу вантјелесне оплодње и особе са тешким инвалидитетом.

Што се тиче плана трансформације, Стеллантис је унаприједио програм који се тиче рада у иностранству (током периода од 18 до 24 мјесеца) тако да ће бонус за подршку запосленима за рад у иностранству бити исплаћен у двије рате, већи дио износа прије поласка, а нижи по повратку у Србију.

На примјер, радници који се одлуче за Словачку примиће 11.000 унапријед, а бонус од 6.000 евра биће им исплаћено када се врате у Србију.

Влада Србије и ФЦА Србија навели су да ће омогућити запосленима да имају бар три периода паузе током године како би могли да се врате у Србију, као и да ће омогућавати да се запослени и њихове породице периодично састају, организовањем редовних аутобуских линија из Крагујевца ка фабрикама у иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана