Димитријевић: Рекордан број бирачких мјеста и посматрача

Танјуг
Димитријевић: Рекордан број бирачких мјеста и посматрача

БЕОГРАД - У Србији је све спремно за гласање на ванредним парламентарним, покрајинским и локалним изборима у недјељу, 17. децембра, када ће бити отворена 8.273 бирачка мјеста, од чега 81 у иностранству у 35 земаља, што је рекордан број, рекао је предсједник Републичке изборне комисије /РИК/ Владимир Димитријевић.

Он је навео да ће изборе посматрати 5.587 домаћих и страних посматрача, што је такође највећи број до сада. Димитријевић је упозорио да је до краја гласања, односно до 20.00 часова изборног дана, законом забрањено да се на јавним скуповима и у електронским и штампаним медијима објављују процјене резултата избора, јавно представљају кандидати за народне посланике и њихови програми.

Он је за РТС појаснио да се то не односи на друштвене мреже, док се на порталима који су регистровани као медији мора поштовати предизборна тишина. Димитријевић је нагласио да ће се, због временске разлике, у Великој Британији, Португалији, САД и Канади гласање обавити сутра од 7.00 до 20.00 часова по локалном времену, а на свим осталим бирачким мјестима у иностранству у недјељу од 7.00 до 20.00 часова по локалном времену.

Он је подсјетио да је законски рок за проглашење коначних резултата парламентарних избора 96 часова од посљедњег добијеног збирног резултата.

"Рок за формирање Скупштине је 30 дана од објављивања коначних резултата, док је рок за формирање нове владе 90 дана од формирања парламента", рекао је Димитријевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана