Дик Марти незадовољан истрагом швајцарских власти о пријетњама смрћу

Танјуг
Foto: Темпс

ЖЕНЕВА - Бивши извјестилац Савјета Европе Дик Марти, који је већ двије године под посебном заштитом због пријетњи смрћу, каже да је разочаран начином на који швајцарске власти воде истрагу, да су могли брже да реагују, као и да мисли да “циљ није био заиста” да га убију, већ да се одговорност припише косовским Албанцима.

Марти је 2011. објелоданио извјештај о умијешаности припадника тзв. ОВК у отмице, убиства и трговину органима на КиМ и у “Жутој кући” у Албанији. 

Од децембра 2020. је под високом полицијском заштитом пошто га је федерална полиција Швајцарске (ФедПол) обавестила да “припадници српског подземља, обучени и овлашћени од српске полиције и обавештајних снага, желе да буде убијен, да би за то окривили Албанце на Косову”.

“Циљ није био заиста да ме убију, то је био начин. Циљ је био да се одговорност пребаци на косовске Албанце”, рекао је Марти прijе два дана за швајцарску телевизију РТС.

Марти је упитао швајцарске власти зашто, кад су већ имали такве информације, зашто их онда нису “дискретно, дипломатски” пренijели Србији.

Да су саопштили да “тачно знају шта се дешава код њих, уз молбу да ствари доведу у ред” онда “сам циљ операције која је била у току више не би имао смисла, јер би они били откривени”, рекао је Марти, који каже да, умjесто такве реакције Швајцарске, он има толико дуго заштиту.

Савjетник премијерке Србије Никола Стојановић је за швајцарски РТС рекао да су информације о прijетњама смрћу Мартију “класификоване као тајна” и да не може да их обjелодани, али да држава Србија ни у ком случају у то није умjешана.

“Могу вам дати своје најчвршће уверење да ниједна од наших институција, ниједан орган владе не стоји иза претњи смрћу господину Дику Мартију. Њега веома ценимо у Србији”, рекао је Стојановић, наводи швајцарска телевизија.

Почетком јануара српске власти су швајцарској телевизији саопштиле мејлом да су “сви осумњичени испитани и да су прошли чак и детектор лажи”, да нико од њих није знао за никакву завjеру и да су резултати испитивања и истраге пренijете швајцарским властима.

“Што се тиче (швајцарске) полиције, она је предузела мере за моју заштиту, али разочаран сам и не разумем методе истраге швајцарских власти у мом случају. Дуго сам био истражитељ и не желим да делим лекције, али чини ми се да методе које су примењене на мом случају нису уобичајене”, указао је Марти.

Марти је рекао да нема смисла само штитити мету, већ је потребно и предузети нешто, због чега и не разуме да је тек послије осам или десет мјесеци од како је добио пријетње, покренута истрага, а тек послије 16 мјесеци упућена делегација “ФедПола” у Београд.

Швајцарска телевизија објавила је и документарац поводом изласка Мартијеве књиге “Под високом заштитом”.

Аутори филма су упознали човјека који је указао на пријетњу смрћу Мартију, а ради се о, како тврди, особи чеченског поријекла рођеној на Косову, која је 1990-их радила за српску, а потом и као тајни агент за европску полицију.

“ФедПол”, будући да је радио и за швајцарску полицију, сматра га поузданим извором.

Филм, захваљујући до сада необјављеним документима и свједочењима реконструише  разговор тајног агента, којег води под именом Сони, са припадником српског подземља “К”.

Mарти каже да, пошто су демаскиране намјере, нема више амбиција да се спроведе његово убиство, али зато међу присталицама бивше ОВК постоји огромна мржња према њему.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана