Дијана Хркаловић остаје иза решетака, притвор јој продужен за још 30 дана

ГС
Foto: архива

СРБИЈА - Специјални суд у Београду продужио је данас притвор за још 30 дана бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић, оптуженој за трговину утјецајем.

"Притвор јој је продужен због опасности од бјекства", прецизирала је за Тањуг гласноговорница суда Татјана Матић.

На ову одлуку судског вијећа она има право жалбе Апелационом суду у Београду.

Хркаловић је ухапшена 15. октобра и у притвору је била до 10. децембра, када јој је притвор био укинут одлуком Специјалног суда, након што је тужилаштво поднијело оптужни приједлог против ње.

Међутим тужилаштво се жалило на ту одлуку па јој је притвор поново одређен 14 дана касније, 24. децембра, пише Блиц.

Иначе, Посебно одјељење Вишег суда у Београду (Специјални суд) заказало је за 2. март почетак суђења бившој државној секретарки, као и још двојици бивших полицијских функционера који се терете заједно са њом.

Оптужним приједлогом тужилаштва Хркаловић се терети због два кривична дјела трговина утјецајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година. Поред ње на оптужници се налазе и два полицајаца.

Хркаловић се терети да је наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и надлежног замјеника Вишег јавног тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то вријеме окривљеног за убиство Властимира Милошевица 30. јануара 2017. у Београду.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дјела као вођа криминалне групе "Принципи".

Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала бх. криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа кривичних дјела која је тамо починио.

Оптужним приједлогом Хркаловић се терети и да је Шушњићу након поношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против Елеза тражила да се на мјере тајног надзора стави Елез.

На тај начин су, како се сумња, утјецали да он не дође под обраду других полицијских одјељења, те да се спријечи да се према њему обаве друге мјере попут тајне пратње. Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловић је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана