Дијана Хркаловић на суду негирала кривицу

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Бивша државна секретарка МУП-а Србије Дијана Хркаловић негирала је данас у Специјалном суду оптужбе да је искоришћавањем свог положаја у МУП-у кочила истраге и процесуирање криминалаца.

Она је кратко рекла да не признаје да је починила кривично дјело трговина утицајем за које је оптужена и да ће у наставку суђења изнијети одбрану.

Исто су учинили и оптужени заједно са њом, начелник Одјељења за специјалне истражне методе Дејан Миленковић и бивши начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић.

Бранилац Шушњића затражио је од суда да, прије него што он изнесе уводну ријеч одбране, од МУП-а Србије затражи да га ослободи чувања службене тајне, јер ће се његова одбрана заснивати и на чињеницмаа које су службена тајна.

У наставку суђења поступајући тужилац за организовани криминал Миленко Мандић предочио је које доказе намјерава да изведе током суђења.

Суђење је кренуло уводним ријечима тужилаштва за организовани криминал, док ће одбрана своју уводну ријеч дати на сљедећем претресу, на молбу браниоца Дијане Хркаловић, адвоката Владимира Ђукановића.

Ђукановић је претходно затражио да се одложи његова уводна ријеч или суђење, јер је Хркаловић тек прошле недјеље пуштена из пртивора у кућни притвор са наногицом, као и јер је он био презаузет изборном кампањом.

Тужилац Миленко Мандић није се супротставио овом приједлогу и оставио је суду на оцјену, али је суд одлучио да суђење почне уводним речима тужиоца, а да се уводне ријечи одбране одрже накнадно.

Хркаловић је претходно у суд дошла сама, са слободе, односно из кућног притвора, који јој је 31. марта одређен уз електронски надзор, као замјена за притвор у којем је била од краја децембра.

Оптужним приједлогом Тужилаштва за организовани криминал, који је представио поступајући тужилац, Хркаловић се терети због два кривична дјела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.

За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића двије године затвора.

Хркаловић се терети да је наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевића 30. јануара 2017. у Београду.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дјела као вођа криминалне групе "Принципи", међу којима је пет тешких убистава, док се за још два воде истраге.

Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа, тамо почињених, кривичних дјела.

Оптужним приједлогом Хркаловић се терети да је Шушњићу након подношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против Елеза, тражила да се на мјере тајног надзора стави Елез.

На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одјељења, те да се спријечи да се према њему обаве друге мјере попут тајне пратње.

Све наводе кривичних пријава против ње, Хркаловић је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

Шушњић се такође терети за кривично дјело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дјело злоупотреба службеног положаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана