ДФ и Демократска Црна Гора неће код Ђукановића на консултације о мандатару

Танјуг,Срна
ДФ и Демократска Црна Гора неће код Ђукановића на консултације о мандатару

ПОДГОРИЦА- Лидери Демократског фронта нису се данас одазвали позиву предсједника Црне Горе Мила Ђукановића на консултације о мандатару нове владе.

Они су у писму Ђукановићу поручили да ће да бране изборну вољу остварену 30. августа 2020. и позвали предсједника државе и ДПС-а да не покушава да дестабилизује државу.

Кажу да за неодазивање на консултације имају више разлога, а као први су навели да формирање нове владе има за циљ прекрајање изборне воље грађана, а како сматрају, „такав политички инжењеринг, у овим сложеним политичким околностима, додатно би дестабилизовао стање у земљи“.

За ДФ су, истичу, неприхватљиви покушаји брзих, исхитрених и половичних, ад хок, рјешења и формирање непринципијелних политичких савеза који немају упориште у резултатима избора од 30. августа 2020.

-Зато не желимо да, нашим разговором са Вама, дајемо било какву врсту легитимности таквим процесима, којима се грубо крши изборна воља грађана - навели су, између осталог, из ДФ-а у писму Ђукановићу.

Демократска Црна Гора саопштила је да није добила званичан позив за консултације о мандатару код црногорског предсједника Мила Ђукановића и да неће учествовати у, како су навели, фингираним разговорима.

Демократе наводе да су телефонским позивом јуче обавијештени да се консултације одржавају јутрос.

-Какви год позиви били, не идемо на фингиране разговоре форме ради и не прекрајамо изборну вољу грађана- поручили су из те партије.

Демократе наводе да се мандат, као у октобру 2020. године и сагласно демократским принципима, може дати само ономе ко донесе потписе побједничке већине на изборима.

-Ако тога не буде, мандат се враћа грађанима да дају суд и одлуче како даље. Не могу изборни губитници без избора, варањем преузимати власт. То је гажење демократије и воље народа - истиче се у саопштењу Демократа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана