Девизне и златне резерве Србије рекордних 24,5 милијарди евра

Срна
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Девизне и златне резерве Србије биљеже нове рекорде и износе више од 24,5 милијарди евра, саопштено је из Народне банке Србије.

Током 2023. године бруто девизне резерве повећане су за више од четвртину, односно за више од пет милијарди евра и то највећим дијелом на најздравији начин - нето куповином девиза на домаћем међубанкарском девизном тржишту динара.

Србија је злато у девизним резервама у 2023. години увећала за више од једне тоне и то из домаће производње, тако да има рекордних готово 40 тона укупне вриједности 2,4 милијарде евра, што представља највиши ниво икада и чини око 10 одсто девизних резерви земље.

Динарска штедња је у 2023. години достигла једну милијарду евра, чиме је забиљежила најдинамичнији годишњи раст до сада, односно већа је 40 одсто него крајем прошле године.

У саопштењу је наведено да је забиљежен висок прилив страних директних инвестиција у Србију, који је у 11 мјесеци износио 4,2 милијарде евра и премашио је пројектовани ниво.

“Наставак високог прилива страних директних инвестиција доприноси расту продуктивности, запослености и конкурентности наше привреде, а потврда је и да је Србија пожељна инвестициона дестинација”, оцијенили су из Народне банке Србије.

Број запослених у приватном сектору повећан је у просјеку за око 50.000 и достигао је рекордан ниво од 1,75 милиона људи.

У саопштењу је наведено да ће се инфлација крајем 2023. године наћи на двоструко нижем нивоу него крајем 2022 - “Универсал капитал банк АД Подгорица”, чиме су својим клијентима омогућиле бржу и једноставнију реализацију девизних трансакција према учесницима у тим системима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана