Девенпорт поздравио одлуку Приштине о Високим Дечанима

Tanjug
Foto: Sputnik

ПРИШТИНА - Шеф мисије ОЕБС-а у Приштини Мајкл Девенпорт поздравио је данас одлуку владе привремених приштинских институција да се земљиште манастира Високи Дечан упише у катастар.

"Поздрављам данашњу одлуку Владе да задужи Катастарску агенцију да спроведе одлуку Уставног суда из 2016. која се односи на 24 хектара земљишта тако што ћe уписати власништво манастира над тим земљиштем. Имплементацијом ћe се испоштовати владавина права", написао је  Девенпорт на платформи X.
    
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је раније данас да је од Катастарске агенције у Приштини затражио да укњижи имовину манастира Високи Дечани, онако како је одлучио такозвани уставни суд.
    
Он је то рекао на сједници свог кабинета и додао да је Приштини постало јасно да мора да бира између две опције - да спроведе одлуку тзв.уставног суда или да се питање Приштине у вези са чланством у Савјету Европе скине са дневног реда.
    
Такозвани уставни суд у Приштини донио је 2016. године одлуку да општина Дечани врати манастиру Високи Дечани 24 хектара земље и шуме, али она још увек није спроведена, јер општинске власти одбијају да упишу земљиште у катастар, уз образложење да та имовина припада друштвеним предузећима "Апико" и "Илириа".
    
Због неспровођења одлуке суда, међународна заједница је више пута критиковала Приштину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана