Детаљи пожара у манастиру код Љубовије: Ватра након пуцања димњака захватила кров, а потом оба спрата конака

Танјуг
Детаљи пожара у манастиру код Љубовије: Ватра након пуцања димњака захватила кров, а потом оба спрата конака

ЉУБОВИЈА- Нико од двадесетак искушеника који су се налазили у Манастиру Свете Тројице у Белим водама код Љубовије није повријеђен у пожару који је захватио овај објекат, изјавио је протосинђел Серафим Петковић.

Петковић је рекао да се претпоставља да је синоћњи пожар изазвао димњак који је пукао и да је ватра захватила кровну конструкцију и оба спрата конака која су била од дрвета.

Према његовим ријечима, ватра је избила негдје пред вечерњу службу, након чега је одмах наредио евакуацију, пошто се видјело да је захваћен велики дио крова.

-Одмах смо звали ватрогасце који су заиста хитно дошли. Међутим, њихова кола су се заглавила на узбрдици због леда, а онда, када су прошла, већ није било довољно времена и ватра је захватила цели конак - рекао је прота Петковић за Танјуг.

Командир Ватрогасно-спасилачке јединице Љубовија Зоран Томић је рекао да је његова јединица примила дојаву у 18.10 часова да у насељу Поднемић гори конак манастирског комплекса Беле воде.

Након тога је, како каже, на лице мјеста одмах кренула дежурна екипа.

По доласку, како наводи, кровна контрукција објекта већ је била захваћена пожаром, а проблем је, према његовим ријечима, од старта представљала међуспратна конструкција, која је у потпуности била од дрвене грађе.

То је проузроковало да се пожар брзо проширио и на спратни део објекта.

-Имали смо велики проблем приликом доласка на лице места због неприступачног пута, јер је ово планинско дело. Било је леда и камиони су проклизавали, па је морало да се укључи и јавно предузеће како би нам помогло на једној локацији да извуче два камиона - изјавио је Томић.

Све то је, према његовим ријечима, утицало на нешто каснију локализацију пожара, који је стављен под контролу око 20.25 часова.

У интервенцији гашења пожара је учествовало 11 припадника Ватрогасно-спасилачке јединице Љубовија, а у помоћ су прискочиле и колеге из ватрогасне јединице Мали Зворник, из Бајине Баште и из Братунца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана