Детаљи отмице у Србији: Отац Саудијац отео дјевојчицу, па побјегао у Сарајево

GS
Foto: Kurir

Четворогодишња дјевојчица из Србије коју је отео отац 6. јуна, враћена је мајци захваљујући доброј сарадњи амбасаде Саудијске Арабије у БиХ и Министарства спољних послова Србије.

Отац, држављанин Саудијске Арабије, отео је дијете из тржног центра и одвео је у Сарајево. Међутим, ово се не дешава први пут, а он је и раније покушао да их зароби у Саудијској Арабији.

Наиме, мајка дјевојчице је прије пар година упознала Саудијца у Кини, тамо је затруднила, али се вратила у Србију и породила. Били су у контакту неко вријеме, он је хтио да виђа дијете и убиједио је да је доведе у Саудијску Арабију да виде гдје живи. Потом им је узео пасоше и заробио их. Мајка је смислила план - да јој сестра дође у посјету. Набавиле су бурке, обукле се, убациле дијете у бурку и успјеле да побјегну, да из Саудијске Арабије одлете за Емирате јер су једино тамо могле без неке ригорозне контроле.

Међутим, у покушају да се укрцаји на лет за Србију, дијете је откривено у бурки. Онда је настала драма на аеродрому, те су морали да позову српски Конзулат.

Жена је објаснила ситуацију и некако су одобрили да јој се да путни лист за њу и дијете (сестра је једина имала пасош) и да дођу за Србију. У међувремену, отац је покренуо судски спор, тражо старатељство. Добио је да може да виђа дијете и то у одређено вријеме и на јавном месту. Тако је и било, а видјели су се у ТЦ Вождовац, 6.јуна.

Мајка је на тренутак отишла да купи дјетету воду, а он је искористио прилику да отме дијете и побјегне. Илегално је прешао у БиХ. Морао је да се јави у амбасаду због путног листа за дијете и тад је амбасадор Саудијске Арабије реаговао.

Како му је био сумњив, амбасадор је задржао оца и дијете, а надлежнима из МСП рекао да искључиво мајка може да дође да преузме дијете. Мајка дјевојчице се плашила и да уђе у амбасаду Саудијске Арабије јер се тамо против ње води поступак (отац дјетета је пријавио кад је напустила земљу).

Тако су по позиву амбасадора кренули ноћас мајка и двоје људи из МСП. О цијелом случају био је обавијештен Интерпол и полиција БиХ. Успјели су, конзул Србије и саудијски амбасадор, да убиједе оца да мирно преда дијете, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана