Делић, Кон: Размишљати о пооштравању мјера с обзиром на раст обољелих

Срна
Делић, Кон: Размишљати о пооштравању мјера с обзиром на раст обољелих

БЕОГРАД - Епидемиолог Предраг Делић изјавио је да би, с обзиром на то да је у Шумадијском округу у протеклих 48 часова регистровано 17 новообољелих од вируса корона, требало размишљати о пооштравању одређених мјера.

"Људи су били у изолацији, након попуштања је дошло до кретања становништва и самим тим је повећана могућност преношења вируса у популацији. О томе говоре бројке", рекао је за РТС Делић и истакао да би у наредном периоду требало размишљати о пооштравању одређених мјера. 

Према његовим ријечима, ситуација у Крагујевцу је забрињавајућа са тенденцијом погоршања, будући да се у том граду на лијечењу налазе 43 пацијента, од којих је 12 на респиратору. 

Епидемиолог Предраг Кон упозорио је да је епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона у Београду поново пријетећа и да ће, највјероватније, ускоро бити уведене неке забране, као што је забрана посјета болницама или мјера ношење маски у јавном превозу. 

"Најосновније је да се прописане мере спроводе. Ако се не спроводе мораће да буде кажњавања. Бар је то моје мишљење", написао је Кон на свом "Фејсбуку". 

Он је навео да је до погоршања ситуације дошло послије 5. јуна када су ограничења јавног окупљања била на хиљаду, а касније потпуно укинута. 

Кон је поновио да је ванредно стање, као и полицијски час, било неопходно на почетку и да мисли да за даље неће бити неопходан за старију генерацију. 

"Сасвим је супротно када је млађа генерација у питању", указао је Кон. 

Према његовом мишљењу прави епидемиолошки изазов највјероватније долази на јесен, а у међувремену, треба да се прошире капацитети за лијечење и изолацију.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана