Делегације учесника Самита покрета несврстаних стигле у Београд, Вучић: Дан за понос Србије

Тањуг
Делегације учесника Самита покрета несврстаних стигле у Београд, Вучић: Дан за понос Србије

БЕОГРАД - Предсјседник Србије Александар Вучић се данас обратио поводом 60. годишњице покрета несврстаних и великог скупа који се тим поводом одржава у Београду.

- Кишни дан у Београду, али дан за понос Србије. Пре 60 година несврстани су се окупили у Београду, данас је време за обнову идеја политичке независности и заједничког деловања слободарских земаља света. Срећан сам што се налазим на челу Србије која је могла и имала снаге да организује овако величанствен скуп - рекао је Вучић у снимку који је објавио на инстаграм налогу “будућност Србије”.

Вучић је потом пожелио добродошлицу представницима 105 земаља и 9 међународних организација у Србију.

У Београд стижу делегације учесника Самита Покрета несврстаних, који сутра почиње, а међу њима је и Абделхаким Гамал Абдел Насер, син првог египатског предсједника и једног од оснивача тог покрета Гамала Насера.

Абделхаким Гамал Абдел Насер поручио је да му је част бити у Београду.

“Велико је задовољство за мене што сам данас овдје. Југославија је мој други дом. Велика је част што ћу присуствовати самиту Покрета несврстаних на чијој првој конференцији је био мој отац прије 60 година”, рекао је он Тањугу по доласку на аеродром “Никола Тесла”.

Министар спољних послова Палестине Риалд Малки оцијенио је да је важно што се јубилеј Несврстаних обиљежава у Београду јер то може омогућити да многе земље обнове контакте.

Долазак на конференцију у Београд потврдило је 105 делегација, а око 45 њих предводиће министри спољних послова.

У Београд би вечерас требао да стигне и министарм спољних послова Русије Сергеј Лавров који ће учествовати на јубиларном састанку на високом нивоу Покрета несврстаних.

Лавров ће на скупу, како је најавила портпарол руског министарства Марија Захарова, пренијети поруку предсједника Руске Федерације Владимира Путина, у којој се истиче посебан значај који Москва даје активностима Покрета несврстаних који обједињава 120 земаља и промовише принципе равноправне међудржавне сарадње.

На највећем мултилатералном скупу у Европи ове године очекује се и учешће неколико предсједника и премијера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана