Дарку Шарићу смањена затворска казна

Г.С.
Дарку Шарићу смањена затворска казна

БЕОГРАД - Апелациони суд у Београду смањио је за годину дана казну Дарку Шарићу и правоснажно га осудио на 14 година затвора због шверца 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Европу. На казну затвора од 15 година осуђен је Горан Соковић, док су остали оптужени осуђени на казне од осам и по до 13 година затвора, јавља Телеграф.рс.

Како се наводи у одлуци Апелационог суда, они су проглашени кривим што су током 2008. године на територији Србије, више земаља бивше Југославије, западне Европе и Јужне Америке, Дарко Шарић и Горан Соковић са сада покојним Драганом Дудићем, оформили групу која је дјеловала до 15. октобра 2009. године, чији су дио постали, сваки у различитом тренутку, остали осуђени.

Свједоци сарадници

- Након што је правноснажна пресуда Апелационог суда дјелимично укинута од стране Врховног касационог суда и наложено Апелационом суду да поново одлучи о жалбама, Апелациони суд је поново одржао јавну сједницу вијећа, а након вијећања и гласања је одлучио да отвори претрес пред другостепеним судом. Разлог за отварање претреса је био да се отклоне неке битне повреде одредаба кривичног поступка и да се правилно и потпуно утврде одређене чињенице - наводи се у одлуци суда.

На претресу пред другостепеним судом поново су испитани свједоци сарадници Драшко Вуковић и Небојша Јоксовић, дјелимично су усвојени захтјеви бранилаца окривљених, издвојени су из списа транскрипти прислушкиваних разговора, као незаконити докази и изведени и одређени нови докази.

- Апелациони суд је стао на становиште да је неопходно издвојити из списа дио транскрипата прислушкиваних разговора, јер је прислушкивање разговора окривљеног Жељка Вујановића трајало дуже од годину дана, а што је противно одредбама тадашњег Законика о кривичном поступку и самим тим на тим доказима није могла да се заснива пресуда - навео је суд.

Отклоњене су одређене неправилности

И поред тога што су исти транскрипти издвојени Апелациони суд, како се наводи, је нашао да постоји довољно других доказа, укључујући и прислушкиване разговоре који су прибављени на законит начин, на основу којих је утврђена кривица окривљених.

- У новој пресуди отклоњене су одређене неправилности које су постојале у изреци првостепене пресуде, измијењена је правна квалификација кривичних дјела за које су оглашени кривим првостепеном пресудом, те су дјелимично усвојене поједине жалбе окривљених и њихових бранилца, па су појединим окривљенима изречене нешто блаже казне у односу на ранију правноснажну пресуду. При томе, треба напоменути да је суд био везан законским одредбама о забрани преиначења на штету окривљених - навео је Апелациони суд у својој одлуци, пише Телеграф.рс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана