Дарко Шарић из кућног притвора стигао у Апелациони суд у Београду

Танјуг
Дарко Шарић из кућног притвора стигао у Апелациони суд у Београду

БЕОГРАД - У Апелационом суду у Београду почиње претрес у другостепеном поступку поводом жалби на првостепену пресуду Дарку Шарићу и другим оптуженим за кријумчарење 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу.

Шарић је данас први пут без пратње стражара дошао у суд пошто му је 24. децембра укинут притвор и одређен кућни притвор.

Он је четири и по године био у бјекству, а предао се домаћим правосудним органима у марту 2014. године од када је до 24. децембра 2021. био у притвору.

Иначе, претрес пред Апелационим судом се одржава пошто је у мају прошле године Врховни касациони суд по ванредном правном лијеку укинуо правоснажну пресуду тог суда и наложио да се поново разматрају жалбе на пресуду којом је Шарић осуђен на 15 година затвора због шверца кокаина током 2008. и 2009. године.

Планирано је да сједница траје 10 радних дана и одржава се у згради Специјалног суда у Устаничкој улици.

Након овог јавног дијела сједнице биће донијета нова другостепена пресуда која ће накнадно бити објављена писаним путем.

Претходну другостепену пресуду у мају је укинуо Врховни касациони суд по ванредном правном лијеку Шарићевих адвоката јер је двоје судија из вијећа које је одлучивало по жалбама, учествовало раније у одлучивању о продужењу притовра.

Након тога одлучено је да се пред вијећем, од двоје нових и троје из ранијег вијећа понови одлучивање по жалбама.

Новим већем преседава Нада Хаџи Перић, судија извјестилац је Сретко Јанковић, а чланови вијећа су судије Весна Петровић, Татјана Вуковић и Марко Јоцић.

Јоцић и Хаџи Перић су нове судије у овом предмету, који су замијенили судије Милимира Лукића и Бојану Пауновић, док су Јанковић, Петровић и Вуковић поступали и у претходном већу.

Апелациони суд сада након што сам изведе кључне доказе, може првостепену пресуду да потврди у цјелости, да је преиначи у цјелости или у неким дијеловима или у висини казни и да онда изрекне правоснажну пресуду.

Шаићу је укинутом правоснажном одлуком Апелационог суда у новембру 2020. године била потврђена казна од 15 година затвора, коју му је претходно у децембру 2018. године првостепеном пресудом изрекао Специјални суд.

Првостепеном пресудом на коју су изјављене жалбе Шарић је осуђен на 15 година затвора као један од три организатора групе која је кријумчарила укупно 5,7 тона кокаина из Јужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

Горан Соковић, који је сво вријеме у бјекству осуђен је на 15 година затвора, такође као организатор групе, као и Жељко Вујановић који је добио 14 година затвора, а зимус је одведен на издржавање казне.

Остали оптужени су осуђени на казне затвора од двет и по до 12 година затвора, док су тројица свједока сарадника добила симболичне казне од пет до 10 мјесеци затвора.

Осим Шарићеве, поново се разматрају жалбе Горана Соковића, Жељка Вујановића, Марка Пандрца, Николе Димитријевића, Ненада Новаковића, Бошка Недића, Петра Обрадовића, Небојше Сретеновића, Михајла Ðоковића, Родољуба Радуловића, Борислава Туњића, Милана Миловца, Живка Сибинског, Дарка Тошића, Милоша Цајића и свхедока сарадника Радана Адамовић, Небојше Јоксовића и Драшка Вуковића.

Крајем јула 2020. године Шарић је првостепеном пресудом Специјалног суда осуђен на девет година затвора због прања 20 милиона евра зарађених од продаје наркотика.

У овом случају у току је жалбени поступак, али сједница за разматрање жалби још није заказана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана