Данас 24. године од убиства Славка Ћурувије

Танјуг
Данас 24. године од убиства Славка Ћурувије

БЕОГРАД - Данас се навршавају 24 године од убиства Славка Ћурувије, новинара и власника листова "Дневни телеграф" и "Европљанин". Он је са 17 метака испаљених у леђа убијен у хаустору зграде у којој је становао у центру Београда, 1999. године, у вријеме НАТО бомбардовања СР Југославије.

На суду није доказано ко је пуцао у Ћурувију. Њега је, према пресуди, убило Н. Н. лице, док су му припадници Државне безбједности дали логистичку подршку.

Посебно одјелјење Вишег суда у Београду осудило је у децембру 2021. године на укупно 100 година затвора четворицу некадашњих припадника Државне безбједности због учешћа у том убиству.

Као мотив убиства, тужилац је навео Ћурувијине наступе у јавности у којима је критиковао врх тадашње власти. Тужилац је навео да су окривлјени поступали са умишлјајем и да су због ратног стања мислили да јавност неће реаговати.

То је друга првостепена пресуда, изричена након што је прву укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења, управо због увођења у случај Н. Н. лица које се не помиње у оптужници.

Славко Ћурувија је рођен у Загребу, 9. августа 1949. године. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду.

Од 1986. године, радио је у листу "Борба", најпре као коментатор, а затим као уредник унутрашњополитичке рубрике, да би напредовао до положаја главног и одговорног уредника.

У Борби је остао до 1994. године, када је држава преузела контролу над листом, после чега је напустио лист и, заједно са Момчилом Ђорговићем, основао је "Недељни телеграф", а двије године након тога њих двојица су основали "Дневни телеграф".

Ћурувија је 1998. године основао и магазин "Европљанин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана