Дан борца обиљежен у Београду: Сјећање на 4. јул одговорност и потреба

Агенције
Дан борца обиљежен у Београду: Сјећање на 4. јул одговорност и потреба

БЕОГРАД- Дан борца, некадашњи празник устанка народа Југославије, обиљежен је данас централном манифестацијом испред Музеја ''4.јули'' у Београду.

Премијерка Србије Ана Брнабић, као изасланик предсједника Републике Србије Александра Вучића, положила је вијенац на споменик „Позив на устанак“ испред куће породице Рибникар, а вијенац је положио и председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Брнабићева је у обраћању присутним рекла да је ово још један од важнијих датума српске историје који се обиљежава, када се прије 80 година глас српског народа и глас антифашиста далеко чуо.

Према њеним ријечима, тај глас се толико далеко чуо да нове генерације осам деценија касније имају одговорност, али и огромну потребну, да се заувијек сјећају тог 4. јула 1941. године и јасно и гласно пошаљу поруку да га никада неће заборавити.

-Памтићемо заувек све погинуле борце Народноослободилачког рата (НОР) и док смо живи одаваћемо признање свим учесницима НОР борбе. Захваљујемо на свему што су учинили за млађе генерације и ову земљу. Данас потврђујемо тезу да ми не само да стварамо историју, него смо ми историјом и створени - рекла је она.

Премијер Србије подсјетила је да је баш у кући породице Рибникар отпочела борба за слободу, када је упућен позив на устанак, те да је ова породица још 1904. године покренула лист „Политику“.

Церемонији полагања вијенаца присуствовала је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и предсједник Одбора Владе Србије за његовање традиција ослободилачких ратова Дарија Кисић Тепавчевић.

Били су присустни и представници европских антифашистичких удружења и предсједник Међународне федерације антифашиста Вилмош Ханти.

Програмом обиљежавања предвиђено је да вечерас у 20.00 часова у Народном позоришту у Београду буде одржана свечана академија, на којој ће се обратити премијер Србије Ана Брнабић као изасланик предсједника Србије.

Дан борца 4. јул био је државни празник у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији и Савезној Републици Југославији.

Обиљежавање празника организовао је СУБНОР у склопу обиљежавања 80 година од почетка антифашистичког устанка а под покровитељством предсједника Србије и у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Тим поводом, уручене су „Медаље борца“ борцима из Другог свјетског рата.

На данашњи дан 1941.године у Београду је одржана сједница Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, на челу са Јосипом Брозом Титом,н а којој је донијета одлука о подизању оружаног устанка против фашистичких извојевача и њихових помагача.Након тога услиједили су устанци у свим крајевима Југославије - у Србији је устанак подигнут 7. јула, у Црној Гори 13. јула, у Словенији 22. јула, у БиХ и Хрватској 27. јула, а у Македонији 2. октобра 1941. године.

Кућа Рибникара у којој је одржана сједница касније је претворена у Музеј ''4. јули''.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана