Дачић:САД и Србија граде нову етапу у билатералним односима

Танјуг
Дачић:САД и Србија граде нову етапу у билатералним односима

БЕОГРАД - Предсједник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић оцијенио је данас да САД и Србија граде једну нову етапу у својим дугим билатералним односима који, како подсјећа, трају већ 141 годину и предложио потписивање споразума о стратешком партнерству са САД.

"Ми не можемо да имамо развијену економију, ни да дођемо до решења за Косово и Метохију које ће донети мир и стабилност без активне подршке САД", казао је Дачић на конференцији "Дан Америке у Београду".

У кризи око КиМ види се да док Америка "не притисне", тешко ко ће моћи да гарантује мир и стабилност уопште у целом региону, рекао је Дачић, подсјетивши да ни Дејтонског споразума не би било да га није подржао Вашингтон.

Дачић је казао да сматра да постоји простора и интереса са српске и америчке стране да се гради заједничка будућност.

Захвалио је САД и на подршци иницијативи Отворени Балкан.

"Ми можемо да на различите начине гледамо на нашу прошлост, можемо из прошлости да узмемо дивне тренутке, али и оне када су нам односи били на дну. У обостраном интересу, а и у интересу регионалног мира и стабилности, да инсистирамо на позитивним примерима и да на основу тога градимо заједничке интересе", навео је Дачић.

Сматра да Србија и САД треба да потпишу споразум о стратешком партнерству, које према његовом мишљењу, мора добро да се осмисли како не би остало само на папиру.

Стратешко партнерство, како каже, подразумева заједничке интересе, подршку, консултације.

Дачић је сигуран и да САД има интерес да има одличне односе са, како каже, највећим народом и државом у овом региону.

Како каже, када би анализирао вокабулар који се користио везано за Косово пре 100 година и данас, приметна је драстична промена.

У том смислу, наводи да се 1918. године у Великој Британији и САД славио Видовдан као "Косово Даy" са српским предзнаком.

"То је било пре 100 година. Шта се догодило да после 100 година имамо другачији предзнак? Можемо ли то да променимо и у ком смеру, показаће време", казао је Дачић и додао да се могло видети и из изјава председника Александра Вучића да се Србија труди да има најбоље односе са САД, као и да је захвална на помоћи САД коју су пружили Београду када је било конфликата на КиМ и ризика да се угрози мир и стабилност.

Истиче да и Срби треба да схвате да нису главна тема на "свјетском менију".

За односе дви државе, како каже Дачић, нису битне емоције, већ заједнички интереси.

Истиче да и САД треба да схвате да Србија мора да крене од одбране својих националних интереса који су угрожени, као што је угрожавање територијалног интегритета, положај српског народа у БиХ, али ту је и економија, европске интеграције.

Запад мора да схвати да ми морамо да водимо рачуна о томе гдје ће ко и како да гласа на неком међународном форуму о КиМ.

"Питају ме званичници на Западу зашто се јављамо Сергеју Лаврову, министру спољних послова Русије, зашто га зовемо. Ја им кажем, зато што диже слушалицу, а ви не. Када је ви дигнете, онда ћемо можда мање да зовемо. Чак ни мајмун се не пушта с једне гране док се не ухвати на другу. Немојте мислити да је Србија мање интелигентнија од мајмуна", казао је Дачић и додао да Србију Запад некада и својим поступцима тера у загрљај Русији, Кини и другима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана