Дачић:Јучерашња седница скупштине је морала да се одржи

Танјуг
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД - Јучерашња посебна сједница Скупштине Србије, на којој је предсједник Србије Александар Вучих положио заклетву, је предвиђена Уставом Србије и било би кршење Устава да није сазвана, јер је претходни мандат предсједнику трајао до 31. маја и сједница је морала да се одржи, изјавио је предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Он је појаснио да је садашњи сазив скупштине једини који имамо, да он не може доносити законе али да може да обавља друге активности ван доношења закона.

Поводом критика опозиције да је председник заклетву положио пред посланицима старог сазива, Дачих је рекао да је то што још немамо нови парламент резултат поништавања избора и тражења да се поново гласа.

" Кажу држава је неспособна и нема нове скупштине, а људи треба да разумеју да је оволика дужина чекања проузрокована различитим жалбама, тужбама и судским одлукама, а могућност за њих је отворена управо путем дијалога власти и опозиције. То су били захтеви европских институција и парламентараца да се продуже одређени рокови за подношење приговора и жалби, па сада на сваку одлуку имате рок од 72 сата да неко размисли да ли ће да поднесе жалбу, тужбу или приговор", рекао је Дачић.

Навео је да сада постоји специфична ситуација у Великом Трновцу гдје су се већ три пута понављали избори.

Један дио Албанаца опет тражи поништавање и последњег гласања и како је кренуло то може да траје унедоглед, а наш је интересе да се то заврши што пре", рекао је Дачић.

Одговарајући на питање који су рокови да се конституише скупштина и формира Влада Србије, рекао је да када се заврши гласање у Великом Трновцу, онда Републичка изборна комисија мора да објави коначне резултате, на шта опет има рок за жалбу, а када се то заврши онда је рок од 30 дана за одржавање конститивне седнице парламента након чега је рок од 90 дана да се формира влада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана