Дачић: За Србију је Српска највиши приоритет

Срна
Дачић: За Србију је Српска највиши приоритет

БЕОГРАД - Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да је Република Српска историјска, политичка и уставна чињеница, и да њен опстанак и стални развој представљају за Србију и њене грађане национално и државно питање највишег приоритета.

Обраћајући се на трибини у Београду поводом 30 година Устава Републике Српске, коју је организовало Представништво Републике Српске у Србији, Дачић је рекао да о статусу Републике Српске могу да одлучују само њени грађани, а она сама не може да буде заобиђена у било каквом договору који се тиче БиХ.

Он је рекао да то мора да понови, зато што и данас након 30 година постоје намјере и активности чији је циљ да Република Српска не буде оно што је општеприхваћено, па чак и да престане да постоји.

"Ништа од тога се неће догодити", истакао је Дачић.

Дачић је рекао да је данашња Србија посљедња на свијету која би призивала разградњу БиХ, те додао да је Србија небројено пута изјавила и показала да поштује интегритет БиХ и да јој истински жели само добро.

"И баш због тога смо први који ће се успротивити сваком покушају да се нашкоди Републици Српској, да се она заобилази када се доносе одлуке и да нестане. То није само наша обавеза коју смо прихватили, то је наша жеља и наша доследна државна политика коју ћемо водити док постоје и Србија и Српска", рекао је Дачић.

Он је рекао да је стварање Републике Српске један од највећих историјских догађаја за српски народ у 20. вијеку и да то представља национални и државни приоритет Србије и српског народа.

"Многи кажу да на то немамо право. Не само да имамо право, него га имамо и много више него неки који са удаљености неколико десетина хиљада километара показују интересовање за други ентитет у БиХ и за други народ и који кажу да напад на тај ентитет и народ представља напад на те земље", напоменуо је Дачић.

Зато, додао је он, и Србија може да каже да сваки напад на Републику Српску је напад на Србију и српски народ, али да се нада да више никада нико неће говорити ни о каквим нападима, него да ће се сви заједно најзад усредсредити на то да пробају да ставе тачку на југословенску кризу.

Говорећи о Уставу Републике Српске, Дачић је навео да је доношење првог устава тада био за српски народ у БиХ један од најважнијих корака да сачува индентитет и своја права, те да је и оснивањем Републике Српске 9. јануара српски народ дао коначан одговор у каквом институционалном оквиру жели да живи и остварује своја права.

"А тај одговор је исти и данас, као и пре 30 година и гласи - Република Српска. Република Српска је тај историјски одговор и он траје већ три деценије. Исто толико трају и покушаји да се тај одговор промени и да Република Српска постане нешто што никада није била, нити српски народ желио", рекао је Дачић.

Он је рекао да је у Уставу Српске и амандманима садржано јасно опредјељење српског народа да жели да очува свој идентитет и самобитност у оном оквиру за који се изборио и који је прихваћен у међународним оквирима.

И Србија и Српска, истакао је он, траже заједно да тај оквир буде поштован, а самим тим и права која припадају Српској и српском народу као конститутивном у оквиру БиХ.

"Ово се тиче само нас са обе стране реке Дрине и никога другог. А нарочито се не тиче оних који у нашем братском савезништву виде некакву претњи за себе. Ми никоме не претимо", навео је Дачић.

Он је нагласио да нико не треба да се плаши јаких веза Србије и Српске, и нико у томе не треба да тражи изговор за своју политику која не мисли добро ни Српској нити БиХ, па ни цијелом региону.

"Само ми у Србији и Српској треба да се пазимо слабљења наших веза и да не допустимо да једни другима постанемо мање важни него што смо то данас. Томе би се радовали сви који желе неко ново прекрајање Балкана и БиХ, али без учешћа Србије и Српске и без наших јаких веза", рекао је Дачић.

Дачић је указао да догађаји у Украјини показују да распад Југославије и СССР-а и даље остављају посљедице и да нису завршени политички процеси, те истакао да је зато коначно вријеме да се сви окрену сарадњи једни са другима и стварању заједничких интереса за будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана