Дачић: Вучић споразумом направио добру основу за Србију

Танјуг
Дачић: Вучић споразумом направио добру основу за Србију

БЕОГРАД- Министар иностраних послова Србије изјавио је данас да је предсједник Србије Александар Вучић споразумима које је договорио у Бриселу и Охриду направио добру основу за Србију, јер је она постала страна која је конструктивна и није више на тапету.

Лопта је сада, сматра Дачић, у дворишту Приштине.

- Од Куртија се очекује да одмах формира Заједницу српских општина и сљедећи корак је да се представи нека верзија Статута ЗСО. Проблем је што Курти више нема гдје и зато је сада опасан овај тренутак. Ако Курти неће да формира ЗСО, остаје му једино да заоштри ситуацију на терену и да дође до инцидената, хапшења, гдје би морало да се каже ово ће морати да сачека нека друга времена - рекао је Дачић за Танјуг.

Истиче да је Приштина од почетка покушавала да релативизује оснивање ЗСО и ако могу да то избјегну, каже Дачић, они ће избјећи.

Додаје да је управо зато апел Србије био - зауставите Куртија да не буде касно.

Шеф српске дипломатије констатује да је добро што су кренули технички разговори и што је прихваћена Декларација о несталим лицима.

- И нама је у интересу да се то што прије ријеши и то би требало да се верификује када се сретну Курти и Вучић, ја мислим у мају - рекао је Дачић.

Додао је да ће данас бити одржана сједница Владе Србије, гдје ће бити донесена одлука о операционализацији закључака из Рашке од прије неки дан, а то је потреба да се формира ЗСО и повлачења специјалних јединаца на сјеверу.

- Приштина, под изговором борбе против корупције, јача присуство на сјеверу, што по Бриселском споразуму немају право. Нетачним тумачењем онога што је договорено о таблицама и постављањем рокова доводе до проблематичне ситуације. Имамо разне предлоге како да се ријеши тај проблем - навео је Дачић.

Он наглашава да ако, због таблица, Приштина буде одузимала возила, малтретирала и хапсила људе, доћи ће до реципрочних мјера и одговарајућег одговора Београда.

Дачић каже да је евидентно је да су Срби уплашени и да желе да знају како ће Србија стати иза њих.

- Долазак војске је могућ само уз сукоб са НАТО, јер Приштина и не постоји као војна снага. Ми морамо да се свим силама залажемо за мир, а да се спремамо за рат - поручио је Дачић.

Констатује да је безбједносна ситуација на КиМ све тежа, да је био велики број озбиљних инцидената и да се њихов број повећава.

- То нису инциденти вербалног карактера, пуца се од стране косовске полиције на Србе, стално нека хапшења, подизање тензије и ствара се незадовољство код Срба уз већ дугогодишње неповјерење према међународној заједници. Они се све више обраћају државном руководству са захтјевима да им се помогне и мислим да је зато битно да се зна шта Србија хоће - констатовао је Дачић.

Додао је да сада влада, својим законским и подзаконским мјерама, мора да економски помогне да људи остану на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана