Дачић: У Италији и Америци нема заражених Срба, деветоро излази из карантина у Јапану

Srna
Дачић: У Италији и Америци нема заражених Срба, деветоро излази из карантина у Јапану

БЕОГРАД - За сада нема информација да међу држављанима Србије у Италији и у САД има заражених корона вирусом, осим Ивана Софронијевића, а девет држављана Србије са брода "Дајмонд принцес" у Јапану биће пуштени из карантина у наредним данима, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.


 

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да то министарство пажљиво прати ситуацију у вези са вирусом корона у свијету и настоји да пружи неопходну помоћ свим држављанима Србије који су се нашли у областима захваћеним вирусом.

Он је рекао да је амерички Стејт департмент обавијестио Београд да се на броду "Гранд принцес", на коме је по повратку са Хаваја до Сан Франциска регистрован одређени број лица заражених вирусом корона, налази 34 држављана Србије, од чега су 33 члана посаде и један путник.

Међу зараженима је један држављанин Србије - Иван Софронијевић, који се, додао је Дачић, налази у изолацији и сада се осјећа добро, има потребну медицинску његу и у контакту је са породицом.

До сада на овом броду је тестирано 46 лица, након чега је констатовано да је 21 лице заражено, од чега је 19 чланова посаде.

"Брод би требало да буде усидрен у Окланду током данашњег дана, након чега ће се започети са пребацивањем путника – држављана САД у медицинске центре, као и репатријацијом страних грађана у њихове земље порекла, о чему очекујемо нове информације", додао је он.

Према његовим ријечима, сви чланови посаде, њих око 1.100, остаће на броду који ће током 14-дневног карантина бити усидрен близу обале Њујорка, гдје је 8. марта године проглашено ванредно стање.

Када је ријеч о држављанима Србије који су били чланови посаде брода "Дајмонд принцес" у Јокохами,

Дачић каже да су јапанске власти обавијестиле Београд о предстојећем отпуштању девет држављана Србије из карантина у граду Вако.

Након обављеног коначног ПЦР теста и здравственог прегледа, предвиђено је да девет држављана Србије буду пуштени из карантина у три групе, и то 10. марта - четворо држављана Србије, 12. марта - два држављана Србије, 13. марта два држављана Србије и један држављанин Црне Горе, као и 15. марта један држављанин Србије.

Дачић је навео да Министарство спољних послова Србије пажљиво прати и ситуацију у Италији, те да за сада нема информација да је иједан држављанин Србије регистрован у Италији као заражен.

 Он је додао да је држављанин Србије, члан посаде "Дајмонд принцес" који је из Јапана евакуисан специјалним летом који је организовала недавно Италија, након 14-дневног карантина из Италије отпутовао за Србију 6. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана