Дачић: У 2023. години се наставља тешка борба за Косово и Метохију

Срна
Дачић: У 2023. години се наставља тешка борба за Косово и Метохију

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да ће у 2023. години бити настављена тешка дипломатска и политичка борба за одбрану територијалног интегритета и суверенитета Србије, те да је тешко говорити о плановима када све почиње и завршава се са темом Косова и Метохије.

“Самим тим и планови су такви да се обезбеди што боља основа да можемо да заштитимо наше националне и државне интересе и у 2023. години. Нажалост, то је тема којом ћемо се бавити и у наредном периоду. Кажем, нажалост, зато што ћемо сигурно бити суочени са наставком притисака, двоструких стандарда и уцена”, рекао је Дачић.

Стога ће, како је нагласио, други циљеви које Београд има, као што су европске интеграције или успостављање што бољих односа са неким значајним земљама на међународној политичкој сцени несумњиво бити условљени и током дијалога са Приштином.

Он је навео да ће Србија уложити максималне напоре да буде дијалога и мира, али ће, наравно, како каже, свим силама бранити и животе и опстанак српског народа на Космету.

“Надали смо се и надамо се да ће међународна заједница схватити да је највећи фактор нестабилности и највећа претња миру и стабилности у региону /премијер привремених приштинских институција/ Аљбин Курти, односно политика Приштине, политика неиспуњавања ниједног међународног споразума од резолуције Савета безбедности УН 1244, па до Бриселског и Вашингтонског споразума”, рекао је Дачић за Тањуг.

Он је навео да Курти жели протјеривањем Срба са Космета да ријеши и опште питање Косова, односно да дође до рјешења које би подразумијевало међународно признање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана