Дачић: Србија заслужује статус члана Франкофоније

Срна
Дачић: Србија заслужује статус члана Франкофоније

БЕОГРАД - Србија заслужује статус пуноправног члана Франкофоније, рекао је вечерас предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић у обраћању на завршном скупу поводом мјесеца Франкофоније у Србији.

“Србија је више него заинтересована да у оквиру Франкофоније развија своје односе са државама и народима које деле заједничке вредности и зато очекујемо да овај наш труд буде верификован и кроз пуноправно чланство у овој организацији, јер Србија тај статус заслужује”, истакао је Дачић.

Он је додао да Србија дијели све вриједности Међународне организације франкофоније, чији је мото једнакост, комплементарност и солидарност.

Дачић је напоменуо да читав протекли мјесец, који је протекао у активностима посвећеним Франкофонији, потврђују дугорочну опредијељеност и жељу да са свим франкофоним нацијама Србија остварује још ближе и продуктивније односе.

“Ослањајући се на нашу богату културну и дипломатску традицију, у Србији увек благонаклоно гледамо и подржавамо још интензивније изучавање и употребу француског језика у међународним односима, као битан елемент за унапређење мира, демократије и људских права широм света”, додао је он.

Дачић је навео да је Србија на европском, па и на свјетском нивоу, у врху земаља по успјеху у борби против пандемије вируса корона, било у погледу здравствене заштите, било у економском погледу и отклањању посљедица које је пандемија донијела.

“Желимо да то искуство поделимо са свим нашим пријатељима из Франкофоније, као наш солидарни одговор на све већу глобалну међузависност држава и народа, без обзира на ком делу планете живе”, рекао је Дачић.

Међународна организација франкофоније окупља 88 чланица широм свијета.

Франкофонија је међународна организација која представља скуп држава, земаља и регија које користе француски као национални језик, службени језик, језик међународне комуникације и као радни језик.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана