Дачић: Србија се противи нападима и покушајима рушења Српске

Срна
Дачић: Србија се противи нападима и покушајима рушења Српске

БЕОГРАД - Србија сигурно не стоји иза рушења БиХ, нити то подржава, али се апсолутно противи нападима и покушајима рушења Републике Српске, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је указао да се стално намеће теза да су Срби главни реметилачки фактор, а нико не жели да каже да у цијелој причи постоји жеља за унитаризацијом БиХ и укидањем ентитета.

Он је навео да је Србија веома забринута за ситуацију у БиХ, те да је за очување територијалног интегритета и да зато мисли да рјешење треба да буде у дијалогу.

- Мислим да је заједнички интерес да пробамо да живимо што боље, да међусобно сарађујемо и да сви заједно идемо ка ЕУ - рекао је Дачић за Б92.

Говорећи о напетој ситуацији у БиХ и односу према Републици Српској, Дачић је рекао да ово није први пут, те да су међународни представници више пута то радили у односу на Републику Српску и да њима не одговара јака Српска, јер је брана за унитаризацију БиХ.

Он је указао да Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје, треба да покуша да буде објединитељ, а не да намеће своју вољу.

Дачић је рекао да у Сарајеву страшно реагују када им неко каже - ако муслимани Бошњаци немају ништа против независности Косова, који су им аргументи да кажу нешто против Бањалуке?

- Нема одговора, покушавају да објасне да то није исто. Ја нисам ни рекао да је исто, али Република Српска је међународна творевина, међународно признати ентитет, којег су измислиле САД, а не ми. Сада се ви залијећете да подржавате Косово, а не видите имате проблем у свом дворшту - рекао је Дачић.

Дачић је рекао да се Приштина "уби" да говори да треба да се укине међународно присуство на Косову и Метохији, те упитао "шта ће онда међународно присуство у БиХ, на основу чега?.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана