Дачић: Србија ће на споразум који укључује признање Косова одговорити у складу са српским интересима

Срна
Дачић: Србија ће на споразум који укључује признање Косова одговорити у складу са српским интересима

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић вјерује да ће, уколико српској страни у Бриселу буде представљен нацрт "свеобухватног споразума" који подразумијева признање самопроглашеног Косова, предсједник Србије Александар Вучић упознати јавност о његовом садржају и да ће одговор бити у складу са српским националним интересима.

Дачић је навео да би евентуално представљање нацрта "свеобухватног споразума", за који медији тврде да постоји у овој фази дијалога, било изненађење за српску страну јер није ни најављено да ће се десити.

Према његовим ријечима, Београд ће у наставку дијалога уцјењивати они фактори који желе да се све врати на старо стање.
- Уцењиваће нас уласком у ЕУ. Они говоре о томе да правно обавезујући споразум мора да уследи пре нашег пута ка чланству у ЕУ. Организација демонстрација је Вучићу показатељ "ако не слушаш, можемо да те срушимо на улици" - рекао је Дачић за РТС.

Он је оцијенио да, очигледно, постоји неколико линија и токова да се оствари утицај на ток дијалога Београда и Приштине.

- Постоји резолуција УН која тај дијалог пребацује у Брисел, али кад подвучемо црту, тај споразум кад буде - мора да добије верификацију у Савету безбедности, силе морају дати мишљење - истакао је Дачић и додао да мисли да не постоји координација ЕУ и САД по питању дијалога.

Дачић је нагласио да су изјаве званичника из Приштине крајње "безобразне и дрске", а да међународна заједница уопште не реагује на то.

Дачић je изјавио и да је лаж да је Приштина спријечила двије земље да повуку признање самопроглашене независности Косова.Коментаришћи изјаву министарке спољних послова привремених приштинских институција Мељизе Харадинај Стубле да је Приштна успјела да спријечи двије земље са подручја Пацифика да повуку признање, Дачић је гостујући на РТС-у рекао да "они не могу више ништа да ураде".

- Али тачно је да су неке велике земље инсистирале на томе да ми то обуставимо - навео је шеф српске дипломатије.

На питање да ли је Србија обуставила акцију за повлачење признања Косова, Дачић је рекао да није зауставила, већ да ја суздржана око тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана