Дачић: Србија ће имати одговор на најаве из Приштине о лобирању

Срна
Дачић: Србија ће имати одговор на најаве из Приштине о лобирању

БЕОГРАД - Србија ће имати одговор на најаву Приштине да ће наставити да лобира за признање самопроглашеног Косова, поручио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је истакао да је за Србију такво понашање апсолутно неприхватљиво и да ће одговор имати у договору са предсједником Александром Вучићем.

Поводом поруке премијера привремених приштинских институција Авдулаха Хотија да лобирање није суспендовано и да је договорио сарадњу са међународним партнерима о чланству самопроглашеног Косова у међународним организацијама, Дачић је рекао да Албанци све вријеме лажу.

Он је подсјетио да су представници Београда одмах послије објаве америчког изасланика Ричарда Гренела рекли да не вјерују да ће се Приштина придржавати договора.

- Тако да ово за нас не представља изненађење. Они не желе никакав договор ни компромис, они само желе да Србија призна Косово - рекао је Дачић за Спутњик.

Обустављање кампање лобирања за и против признања Косова било је предуслов за наставак дијалога у Бриселу, на који се Приштина обавезала САД, Бриселу и Београду.

Гренел, специјални амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине, половином јуна објавио је на "Твитеру" да је добио увјеравања од Приштине да ће привремено зауставити кампању признања, односно захтјева за чланство у међународним организацијама, како би се 27. јуна све стране састале у Бијелој кући.
Дио договора је био да Београд прекине са кампањом повлачења признања Косова.

Тај састанак, међутим, није одржан пошто је Хоти обавијестио Гренела да не долази у Вашингтон због "новонастале ситуације у Приштини", након објављивања оптужнице против Хашима Тачија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана