Дачић: Санкције Русији могуће само ако је Србија спремна да се одрекне Косова

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да Србија може да уведе санкције Русији само уколико је спремна да се одрекне Косова и Метохије.

"Ако смо спремни да се одрекнемо Косова и Метохије, онда можемо да уведемо санкције Русији. Али, ако нисмо спремни, онда не можемо. Како ћемо да одбранимо Косово без неког савезника? Нисам приметио да смо добили неког новог савезника", рекао је Дачић за Тањуг.

Дачић каже да Србија без Русије тешко може да сачува своју позицију у УН и да стога треба избјећи "ирационалан и емотиван однос према према тренутној ситуацији".

Он каже да санкције не би наштетиле Русији, него Србији. "Русија је `преживела` санкције Црне Горе, преживела би и српске", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, примарни интерес Србије је очување територијалног интегритета и суверенитета.

Он је нагласио да је Србија под великим притиском, јер има оних који ће рећи да Београд мора да уведе санкције Русији или ће јој бити заустављен пут ка ЕУ.

"Ако је тако, зашто онда неко не каже Приштини - или ћете да дозволите гласање, примените Бриселски споразум, или је ово крај ваших европских очекивања. Већи су притисци на нас. Зашто? Зато што је Приштина њихово чедо", рекао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана