Дачић: Сагласност о територијалном интегритету Украјине, али не и о санкцијама Русији

Срна
Foto: спутник

Србија се веома јасно изјаснила против ратних дејстава и за поштовање међународног права, суверенитета и територијалног интегритета Украјине, баш као што је урадила и Америка, али нису сагласне о питању санкција против Русије, изјавио је предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић.

- Не слажемо се, на примјер, о питању санкција против Русије, али о томе имамо већ годинама различите ставове, то није од јуче. Једноставно, Србија настоји да штити и брани искључиво своје интересе, не нечије друге, а наши данашњи ставови су исти они које имамо већ годинама - рекао је Дачић.

Он је напоменуо да је Америка јасно саопштила да разумије те позиције Србије и да точак сарадње наставља да иде даље, саопштено је из Скупштине Србије. - Заједно ћемо решавати проблеме за које смо заједно заинтересовани и чијем решењу можемо да допринесемо и за то недвосмислено постоји јака воља и у Србији и у САД - истакао је Дачић, обраћајући се на Академији младих лидера о српско-америчким односима, у организацији Конгреса српско-америчког пријатељства.

Он је рекао да није увијек лако имати добре и партнерске односе са великом Америком, када сте мала земља као што је Србија. - Али ако сте мудри и гледате у будућност, онда добро знате да без Америке не можете да остварите ниједан свој важан државни и национални циљ. Тако је и данас - рекао је Дачић, наводећи да су САД велики подржавалац стратешког опредјељења Србије за чланство у ЕУ.

Према његовим ријечима, Србија и Америка имају различите ставове и политике о неким за Србију најважнијим питањима, као што је, на примјер, однос према Косову и Метохији. - Али ми добро знамо - и у Београду и у Вашингтону да упркос тим разликама можемо заједно да радимо да дођемо до компромиса и дугорочног решења које ће донети мир и стабилност на ово наше подручје - рекао је Дачић.

Он је навео да је веома важна подршка Америке у том смислу, зато што Београд и Вашингтон дијеле исти интерес, а то је стављање тачке на дугогодишње сукобе и окретање нове странице на Балкану. - Америка је у Србији препознала најважнијег партнера да дође до тог циља и то је још један разлог због којег видимо да нам је место једни уз друге, а не једни против других - истакао је Дачић.

Он је рекао да се најважнији државни циљеви Србије и САД "сијеку" у многим тачкама и у тим тачкама обје земље налазе мотив и полазиште да још више продубљују сарадњу у свим областима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана