Дачић са Лајчаком и Ескобаром о дијалогу и изборима

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Предсједник Народне скупштине Србије Ивица Дачић данас је са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и замјеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром, разговарао о предстојећим изборима.

Дачић је истакао увјерење да ће избори бити организовани и на територији Косова и Метохије, те замолио да ЕУ и САД искористе свој ауторитет како би извршили утицај на приштинске власти да то омогуће, саопштено је из Кабинета предсједника Скупштине.

Када је ријеч о питању Косова и Метохије, Дачић је навео да се Србија залаже за проналажење компромисног рјешења и да је једини пут за то дијалог, на који смо ми увијек били спремни.

Лајчак је рекао да заједничком посјетом са помоћником америчког државног секретара желе да покажу цијелом региону да ЕУ и САД имају исту визију за Балкан, а то је чланство у Европској унији.

Он је нагласио да је „дијалог једини процес за нормализацију односа Србије и Косова“ и истакао да се након избора отвара простор за његово интензивирање.

Како се наводи, Ескобар је потврдио важност заједничке посјете Београду и Приштини и истакао да САД желе да пошаљу јасну поруку да будућност читавог региона виде у ЕУ.

„Дијалог уз посредовање ЕУ је једини механизам који САД подржавају у рјешавању отворених питања“, рекао је Ескобар, истичући спремност САД да пруже неопходну помоћ и подршку.

У вези са формирањем Заједнице српских општина, Лајчак и Ескобар су рекли да су у свим разговорима које су имали у Приштини послали јасну поруку да ЗСО мора бити формирана, као и да све што је договорено дијалогом мора бити спроведено.

Лајчак је истакао да је позиција ЕУ да избори треба да буду организовани и на Косову и да је о томе разговарано током посјете Приштини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана