Србија оштро о гласању у Савјету Европе за тзв. Косово: Разочарање понашањем БиХ, Грчке и Словачке

Срна
Foto: Спутњик

БЕОГРАД - Србија је разочарана понашањем БиХ, Грчке, Словачке, Украјине и Јерменије, када се данас гласало о покретању процедуре за разматрање захтјева за чланство такозваног Косова у Савјету Европе, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је рекао да је БиХ била уздржана, те запитао шта ако би се Република Српска сада пријавила за чланство у Савјету Европе.

“Каква је то иронија и безобразлук, а нама држе предавање да ми утичемо на растурање територијалног интегритета БиХ. Они директно учествују у растурању територијалног интегритета Србије”, рекао је Дачић.

Он је данашњу одлуку Комитета министара Савјета Европе да се покрене процедура за разматрање захтева такозваног Косова за пријем у ту организацију, назвао и сумраком статута Савјета Европе, јер се први пут разматра захтјев нечега што није држава и што нису признале УН, а ријеч је о  територији која није чланица УН.

Дачић је оцијенио да је ово дан којег ће се Савјет Европе стиђети и навео да је делегација Србије, која је гласала против, напустила салу послије гласања, јер није жељела да даље учествује у “тирадама”, али да Србија није напустила ту организацију.

Он је подсјетио да је одлуку да подржи покретање процедуре за Косово од 46 чланица, подржало њих 33, седам је било против, пет уздржано, а једна земља није учествовала у гласању, те додао да је оваква одлука била очекивана, али да ће наштетити дијалогу Београда и Приштине.

Дачић је захвалио свима који су били против и показали да су традиционални српски пријатељи, прије свега Кипар, Шпанија, Румунија, Азербејџан и Грузија, а посебно је захвалио Мађарској која је признала независност Косова, а данас је гласала против.

Са друге стране, каже Дачић, Србија је разочарана ставом и приступом Грчке и Словачке, као чланица ЕУ које су биле уздржане, мада не признају независност Косова.

Дачић је посебно истакао и став Украјине која је била уздржана, наводећи да је то апсолутно неприхватљиво, док Србија свуда гласа и подржава и брани територијални интегритет Украјине.

“Правдамо се зато што неко нас оптужује да не подржавамо довољно територијални интегритет Украјине, а Украјина гласа уздржано када је реч о нашем територијалном интегритету. Апсолутно неприхватљиво”, рекао је Дачић.

Он је додао да није очекивао ни потез Јерменије, која није била у сали када је било гласање.

Када је ријеч о Црној Гори, која је гласала за пријем Косова, Дачић каже да ни сам не зна да ли је изненађен или није јер су поново подржали растурање територијалног интегритета Србије.

“Заиста хвала им на томе. Не знам како је Србија то заслужила и то ће, свакако, оставити одређене последице по наше односе. Не може Србија само да служи да се каже - пуцаћемо вам у главу, али није ништа лично”, рекао је Дачић за Тањуг.

Поводом ове одлуке Комитета Савјета Европе, Он је оцијенио да је Србији стављено до знања да нема право да штити свој територијални интегритет и суверенитет, а да мора да брани територијални интегритет сваке друге земље.

Дачић је рекао да је ово поука за Србију да никада не смије да изгуби већину у УН.

Комитет министара Савјета Европе на данашњој сједници одлучио је да се покрене процедура за разматрање захтјева такозваног Косова за пријем у ту организацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана