Дачић: Ради се на припреми Путинове посјете Београду

Срна
Дачић: Ради се на припреми Путинове посјете Београду

БЕОГРАД - Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да Београд са великим нестрпљењем очекује посјету предсједника Руске Федерације Владимира Путина на позив предсједника Србије Александра Вучића, те да се заједнички ради на њеној припреми.

Дачић, који се налази у посјети Москви, рекао је да са саговорницима није разговарао о датуму посјете, нити је то била тема, пренио је "Спутњик".

"Оно што је сигурно је да се та посета очекује", рекао је Дачић.

Дачић, коме је ово прво службено путовање у иностранство од када обавља функцију предсједника Скупштине, данас се у Москви састао са предсједником Државне думе Вјачеславом Володином са којим је разговарао о унапређењу односа двије земље.

"Циљ нам је да унапредимо нашу сарадњу на основу споразума који већ постоји између наша два парламента. Постоји Комисија за сарадњу између два парламента коју воде председници и следећа седница ће бити одржана у Београду, након завршених парламентарних избора у Руској Федерацији који ће бити у септембру, тако да смо већ дефинисали дневни ред тог следећег састанака", рекао је Дачић.

Он је најавио да ће се разговарати о економској сарадњи, о сарадњи у међународним организацијама и међусобној подршци, као и о иницијативи за формирање заједничког Института за његовање традиције сјећања, чији је циљ борба против релативизације историје, односно искривљавања истине о антифашистичкој борби у Другом свјетском рату.

Дачић се данас у Москви састао и са предсједником Савјета Федерације Федералне скупштине Русије Валентином Матвијенко, а очекује га и сусрет са министром спољних послова Сергејом Лавровим и министром одбране Сергејем Шојгуом.

Предсједник Србије у сриједу ће се обратити и посланицима Државне думе, а затим ће отпутовати у Петербург гдје ће учествовати на међународном економском форуму, који се одржава од 2. до 5. јуна.

Дачић у Русији предводи делегацију Народне скупштине у којој су предсједник Посланичке групе пријатељства са Руском Федерацијом Милован Дрецун, потпредсједни Скупштине Елвира Ковач и шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана