Дачић: Протести очајнички покушај прикривања пораза

Танјуг
Дачић: Протести очајнички покушај прикривања пораза

БЕОГРАД - Протест испред Републичке изборне комисије (РИК) представљају скандалозан очајнички покушај опозиције да прикрије свој убједљиви изборни пораз, оцијенио је лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић.

Он је у изјави Танјугу нагласио да, умјесто да честитају побједницима, „губитници желе да изазову хаос и нереде, како је и најављено пре избора“.

-Победа Александра Вучића је убедљива и огромна, као и остварени резултати владајуће коалиције на парламентарним и београдским изборима - истакао је Дачић.

Подсјетио је да је опозиција имала 120.000 чланова и 120.000 замјеника чланова у проширеном саставу свих бирачких одбора, као и 8.000 чланова и 8.000 замјеника чланова у сталном саставу, плус 8.000 и 8.000 замјеника чланова у име предсједницког кандидата који није учествовао на парламентарним изборима.

-Дакле, опозиција је имала 272.000 чланова и замјеника чланова бирачких одбора који су учествовали равноправно у свим изборним радњама, између осталог и у бројању гласова и утврђивању резултата. Зато су бесмислене тврдње да је било изборне крађе. Победа је чиста и велика - рекао је Дачић.

Протест грађана предвођених лидерима коалиције „Морамо“ одржан је синоћ испред Републичке изборне комисије (РИК), а саобраћај у улици Краља Милана био је једно вријеме прекинут.

Представници Скупштине слободне Србије и Еколошког устанка, уз подршку коалиције „Морамо“, окупили су се незадовољни процесом гласања и изборним резултатима.

Окупљенима су се обратили Александар Јовановић Ћута, предсједнички кандидат коалиције „Морамо“ Биљана Стојковић и представник коалиције Радомир Лазовић.

Они су поручили да траже одговор од предсједника РИК-а Владимира Димитријевића на питање „ко је и на основу чега донио одлуку да престане са радом Републичка изборна комисија током изборне ноћи и не саопшти прелиминарне резултате“.

Најавили су да ће захтијевати јавно бројање гласачких листића.

Прилаз згради РИК-а био је затворен и чували су га припадници полиције.

Након објављених прелиминарних резултата РИК-а, Александар Јовановић Ћута и Лазовић позвали су грађане да се повуку, јер, како су поручили, иду да раде и даље упоређују резултате, „како би са конкретним доказима могли да изађу у јавност“.

Грађани су када је РИК почела да засиједа звиждали и узвикивали да су резултати покрадени, као и да је актуелна власт заслужна за то.

Један број учесника протеста побунио се и када су лидери коалиције „Морамо“ позвали на повлачење, довикујући им да су „лажна опозиција“.

Стојковићева је  да ово није крај и да ће се „битка“ за правду наставити.

Протест је почео око 19.30 часова, а завршен је нешто после 21 час, када су се окупљени грађани разишли, а саобраћај у улици Краља Милана испред РИК-а нормализован.

Окупљање је протекло без инцидената и интервенције полиције.

- Наводи да је Републичка изборна комисија  престала да ради у недјељу после 21 час, потпуно су погрешни и злонамјерни - поручио је синоћ предсједник РИК-а Владимир Димитријевић.

Он је на конференцији за новинаре у сједишту РИК-а, рекао да се процес обраде података по први пут у историји изборних процеса у Србији могао у реалном времену пратити на сајту РИК-а, као и у сједишту Комисије, што је, каже, у складу са до сада несумњиво највећом транспарентношћу у раду те изборне администрације.

Предсједник РИК-а је навео и да је до 20 часова статистички обрађено 96,85 одсто записника, те да је на општинским и изборним комисијама да донесу одговарајуће одлуке у вези са преосталим записницима, или да у складу са законом исправе грешке које су констатовали или да пониште гласање или да констатују да се са неких бирачких мјеста не могу утврдити резултати гласања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана