Дачић: Приштина жели да потпуно понизи српски народ на Космету

Srna
Foto: Arhiva

БЕОГРАД- Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у Бечу да посљедњи акти Приштине иду ка томе да се потпуно понизи српски народ на Космету, па чак и да се доведу у питање њихова основна права и слободе, што све, уз смјену шефа полиције на сјеверу, показује да Приштина не жели да примјењује Бриселски споразум.

"Ми ћемо сутра на седници државног руководства разговарати о томе. Председник /Александар/ Вучић ће упознати Владу о свему и донеће се одлуке о даљим корацима, а пре свега ће саслушати шта Срби са Космета кажу о томе", рекао је Дачић новинарима. 

Он је указао на то да нарушавање безбједности, дронови изнад централне Србије, уз попустљив став међународне заједнице према инцидентима Приштине, могу само да доведу до даље ескалације тензија на Космету. 

Дачић је у Бечу разговарао са шефом словачке дипломатије Растиславом Качером којег је, како је рекао, информисао о ситуацији на Космету, инцидентима, кризи која пријети да ескалира, кршењу Бриселског споразума и угрожавању мира, што чини приштинска влада. 

Он је навео да је зато замолио словачког колегу да га информише о могућим једностраним потезима Приштине који се најављују, попут кандидатуре за чланство у ЕУ. 

"То је још један потез који потпуно излази из свих разговора и договора, и то је показатељ да апсолутно, иако се сви принципијелно позивају на територијални интегритет као на Свето писмо, то у случају Србије не важи", нагласио је Дачић. 

Он је додао да ће и министре остале четири земље ЕУ које не признају самопроглашено Косово упознати о ситуацији на терену. 

"Важан нам је њихов став уколико дође до такве апликације Приштине. У ЕУ кажу да су мало изненађени тиме, јер сви знају да су мале шансе да то прође и не разумеју чему таква ескалација ситуације", рекао је Дачић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана