Дачић: Пресудa покушај да припишу колективну кривицу Србији

Танјуг
Дачић: Пресудa покушај да припишу колективну кривицу Србији

БЕОГРАД - Пресуда Јовици Станишићу и Франку Симатовићу је покушај да се пред крај постојања Резидуалног механизма Хашког трибунала Србији припише колективна кривица, оценио је данас предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Гостујући на ТВ Пинк он је рекао да је термин удружени злочиначки подухват измишљен са жељом да се догађаји повежу са државом што није успјело ни у једном случају, ни код Станишића и Стаматовића.

-Сигуран сам да никакве злочине нису починили, познајем их из времена Слободана Милошевића - рекао је он.

Оцијенио је да пресуда није коректна према њима и додао да се нада да ће у даљем процесу доћи до неке ревизије првостепене пресуде.

Дачић је истакао да мисли да је пресуда лако оборива, а са друге стране оцијенио да то некад није битно када неко хоће неког да осуди.

Поводом хапшења Подгоричанина који је за Видовдан на Газиместну бранио монахињу Дачић се запитао шта је тај човјек урадио лоше и да ли је неког напао.

-Држе га у притвору, прете му са пет година затвора, заиста невероватно - рекао је он.

Додао је да нигде није видио да постоји забрана окупљања на Видовдан и да неко може да забрани људима да дођу на Газиместан.

-У Косовској бици учествовали су Турци и Срби, Албанаца није било јер нису живели на Косову. Па Албанци немају реч за Косово. То је српска реч од црне птице кос - рекао је он.

Коментаришући пријетње Ричарду Гренелу пошто је честитао Видовдан Дачић је рекао да је добро да и он „мало“ види кога су подржавали.

Он се сложио да су Срби на Косову вјероватно најугроженија хришћанска заједница Европе.

Коментаришући наводе да је породица црногорског премијера Здравка Кривокапића у Србији угрожена, Дачић је рекао да је битно да се зна да нико у Србији није угрожен, па ни породица Кривокапић.

-То је манипулација тиме да неко њима прети - рекао је он.

Додао је да се не смијеју дозволити ни пријетње.

Актерима у владајућој коалицији у Црној Гори он је поручио да у ситуацији када пред сваку сједницу скупштине не знају шта ће бити донето не могу да опстану.

Додао је да их јавно мњење тјера да буду заједно,и да само тако имају више од ДПС-а.

-Ако се они разбију опасност је на следећим изборима како ће бити - рекао је он.

Додао је да би требало разговарати о уговору са  Српском православном црквом, али и да очиглено ни ту нема сагласности.

-Мора да постоји одговорност у вођењу те владајуће коалиције. Немогуће је да опстане на овакав начин. Захтеви Демократског фронда су да се утврди начин функционисања владајуће коалиције, да би се политика ускладила са народним очекивања. Надам се успеху, да се не врати стари режим - рекао је он.

За наставак дијалога за Приштином Дачић је оцијенио да Србија мора да остане стрпљива док се понашање косовске стране не унормали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана