Дачић: Према најавама, Чешка неће ставити захтјев Приштине у процедуру

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србија Ивица Дачић каже да, према информацијама којима тренутно располаже, Чешка до краја свог предсједавања ЕУ неће ставити у процедуру захтев Приштине за чланство у ЕУ, већ ће само о његовом пријему обавијестити чланице.

"Чешка је примила апликацију, а по најавама, како данас стоје ствари, на сједници која би требало да буде ове недјеље, они ће само информисати да су примили апликацију и неће је стављати даље у процедуру" рекао је Ивица Дачић у изјави новинарима послије састанка са грчким колегом Николасом Дендијасом.

Додао је да ће се тим питањем бавити сљедећи предсједавајући, а то је Шведска која од Нове године преузима ту улогу.

"На крају крајева о томе се мора донети одлука консензусом што у овом тренутку неће бити, јер има пет земаља, укључујући и Грчку, које нису признале самопроглашено Косово, а имајући у виду и став Мађарске која без обзира што је признала Косово, не гласа за самопроглашено Косово на међународним форумима" истакао је Дачић.

"Србији предстоји тешка борба у Савјету Европе"

Додао је да Србији остаје и предстоји и даље тешка борба у Савјету Европе.

"Све је пребачено за сљедећу годину. Ирска тај посао није хтела да завршава за вријеме свог мандата. Сада је Исланд на реду. Предстоје нам разговори. С обзиром да Исланд одржава Самит земаља чланица Савјета Европе није им у интересу да подгријвају разне проблеме. Њима је у интересу да то прође у неком сагласју. Зато је наше очекивање да та тема неће бити брзо на дневном реду" рекао је Дачић.

Истакао је да Приштина крши и Бриселски и Вашингтонски споразум и нагласио да ће Србија и даље радити са земљама које не признају самопроглашену независност Косова да остану при том ставу, а са онима које су га признале да тај став промијене у смислу повлачења признања.

Додао је да је од грчког министра спољних послова чуо да ће њихови ставови по питању Косова и Метохије остати принципијелни, што би значило да Грчка даје подршку очувању територијалног интегритета суверенитета Републике Србије.

Говорећи о најави предсједника Србије да ће јавност ускоро обавијестити које су земље повукле признање "косовске независности", Дачић је рекао да ће то бити у једном тренутку.

"Оно што је сигурно има 27 земаља које су повукле признање Косова, за 18 земаља се зна које су, за девет земаља ћемо видјети када ће се одлука донијети да саопштимо које су то земље" навео је Дачић.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана