Дачић: Понижавање Срба прешло све границе, Бриселски споразум да се поштује

Срна
Дачић: Понижавање Срба прешло све границе, Бриселски споразум да се поштује

БЕОГРАД-Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да је српски народ на Косову и Метохији доведен у ситуацију да нема избор, да је понижавање Срба прешло све границе, те истакао да Бриселски споразум мора коначно да се поштује.

-Међународна заједница не реагује. Ово што се дешава ових дана је врхунац једне политике која има намјеру да у крајњој линији угрози опстанак Срба на Косову и Метохији, и дугорочно гледано, да их тамо више нема. Они знају да док има Срба тамо, ми можемо да говоримо о нашим националним интересима - рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, иако је ситуација тешка, људи треба да вјерују својој држави да ће бити довољно храбра да заштити своје интересе, али и довољно мудра да не изазива штету која није потребна.

Он је навео да је циљ потеза Приштине и њеног премијера Аљбина Куртија да се разбије сјевер, те да је зато важно да постоји српско јединство.

- Тренутак је деликатан јер се једно понижавање Срба прешло све границе. Свима је јасно да је Курти реметилачки настројен, док је Србија конструктивна. Разумијемо бијес Срба са Косова и Метохије, јер они више не желе да дају алиби нечему што не служи интересима Срба - рекао је Дачић за Телевизију Пинк.

Он је истакао да се више не ради о питању пререгистрације аутомобилских таблица.

- Ово није први потез, била је војска, па увођење такси... Са друге стране, они неће да улазе у регионалне иницијативе - рекао је он.

Дачић је оцијенио да Приштина само хоће да искористе овај моментум, то што међународна заједница жели што прије ријеши питање Косова, а да то, са друге стране не буде везано за Украјину.

- Они који су признали Косово, сада нас тјерају да уводимо санкције Русији, а не желе да промијене ситуацију и одлуку поводом Косова -  рекао је он.

Он је истакао да је важно да се сачува јединство народа и државног руководства Србије, те додао да ће Влада Србије подржати одлуке предсједника Србије Александра Вучића, српски народ који живи на Косову и Метохији, њихове захтјеве, и све што треба.

- Јако је битно да Србија мудро поступа. Сви који су били еврофанатици у Влади Србије сада су постали највећи противници, јер виде како све функционише - додао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана