Дачић: Покушавају пречицом да реше косовски проблем, пречица је протеривање Срба

Танјуг
Дачић: Покушавају пречицом да реше косовски проблем, пречица је протеривање Срба

БЕОГРАД- Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, а преко њега и један део међународне заједнице, покушавају да нађу пречицу за решење косовског проблема, а то је протеривање Срба из покрајине, казао је вечерас министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је на ТВ Пинк казао да им је циљ да протjерају српски народ, а да би дио међународне заједнице зажмурио на протјеривање уколико би то било успјешно као што је било у Хрватској током акције ''Олуја''. 

"Зато је суштински битно да Срби остану и опстану на Косову и Метохији", казао је Дачић.

Говорећи о Бриселском споразуму, Дачић подсјећа да представнике међународне заједнице и председник Србије Александар Вучић пита има ли нешто што поштују.

"Они ништа не поштују. Понашају се тако да ти разговори буду пут, уколико протеривање Срба не успе, да се Србија притера и да прихвати решење које није у њеном националном и државном интересу. А ту имају проблем, јер државно руководство чврсто стоји и брани своје државне и националне интересе", казао је Дачић.

Поновио је да је одлука да се преговори Београда и Приштине пребаце у Брисел катастрофална. 

На питање о захтјеву тзв. Косова за чланство у ЕУ, Дачић каже да је то "доказ Куртијевог лудила у којем он живи", али уз подршку неких.

"Не би могао да преда да неко није хтео да му прими", казао је Дачић и додао да постоје двије опције, а то су да се наредних годину дана расправља о евентуалном чланству самопроглашеног Косова или да се одмах, у старту, каже да не постоји могућност и да се не разматра уопште.

Шеф српске дипломатије истиче да је најважније да се Србија свим силама бори за мир, поштовање међународног права, споразума, али да се чврсто бори против свих напада на Србе на Косову и Метохији.

"Ми морамо да сачувамо српски народ на Косову и Метохији", истиче Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана