Дачић: Осуда Русије би помогла да Косово добије независност

Танјуг
Дачић: Осуда Русије би помогла да Косово добије независност

БЕОГРАД - Предсједник досадашњег сазива парламента Ивица Дачић изјавио је данас да за њега нема никакве дилеме око тога какав став је требало заузети према интегритету и суверенитету Украјине, нити према осуди и санкцијама Русији.

“Ми имамо само један интерес, а то је Србија. Није нашс задатак да поступамо на начин на који то од нас очекује Запад и да уведемо санкције, нити да похвалимо Русију и признамо све што су урадили, и признамо све што су они додатно признали. Није наша улога ни да ратујемо са Русијом нити Украјином, нити да подржавамо једне против других, већ да видимо шта је за нас најбоље”, рекао је Дачић на конференцији за медије у Палати Србија.

Образлажући свој став упитао је иронично: да ли би Србији осуда Русије и увођење санкција тој земљи повукло признања независности Косово.

Не би, рекао је, већ би управо помогло да Косово добије независност, јер, како каже, глас Русије у Савјету безбједности је брана да се то не догоди.

Напоменуо је да не може да разуме да САД, које су двије године чекале да послије почетка Првог свјетског рата да их нападне Јапан да би се одлучиле да ли да учествују у том рату, очекују од Србије да се за три дана одлучи и поред тога што рат сада није захватио Србију.

“Као да смо ми наивни и глупи, убеђују нас да је у питању грубо кршење међународног права и територијалног интегритета, као да се на територији Србије и бивше Југославије ништа није догодило. И као да ће наше осуда и признање нама вратити Косово и вратити принцип територијалног интегритета, или ће они рећи да то важи само од сада”, рекао је Дачић у прилично жустром тону.

Коментаришући двоструке аршине који се служе међународни званичници и наводе да је у Украјини дошло до гнусне повреда Повеље УН и других међународни аката, рекао је:

“Па, све је то било на КиМ. Како вас није срамота, да кажете сада да Србија угрожава међународни поредак, јер неће донети осуду Русији? Шта ће нам донети осуда? Хоће ли САД повући признање Косова и престати да траже учлањења у међународне организације? Са друге стране, осуда Русије и увођење санкција ће помоћи да Косово добије независност. И неко сада нас пита шта ћемо ми да радимо. Па, што питате - ми ћемо да радимо у интересу Србије”, поручио је Дачић.

Истакао је да је зато одлука предсједника Вучић врло одговорна.

Додао је да није било никаквих свађа око документа који је данас представљен, како то спекулишу неки медији, већ само расправе око формулације.

“Моје су формулације биле мало оштрије, јер немам врсту одговорности као предсеедник. Када би уводили санкције и нарушили односе са Русијм и Кином, ми бисмо одсекли грану на којој седимо и чувамо наш национални и државни интерес”, констатовао је Дачић.

Каже да ЕУ нема више никакву шаргарепу за нас, па нам пријете и пита - да ли ћемо то ући у ЕУ 2030. или 2050. године.

 

Предсједник Вучић је на то прокоментарисао да се он нада ћемо ући и брже у ЕУ, али Дачић је наставио у истом тону - “пријетње ЕУ више не пале код нашег народа”.

Осврнуо се на то на кога Србија може да рачуна и јавно запитао:

“Шта мислите када је председник Србије звао неког да нам помогне ко нам је једини дизао слушалицу? Па зар хоћете да нам ни тај више не диже слушалицу? За мене нема дилеме. донели смо најбољу одлуку”, поручио је Дачић.

Сматра и да је најважније да се постигне државно јединство у овој ситуацији и да он може мало релаксираније да говори од Вучића пошто је распуштена скупштина, за разлику од предсЈедника који има мандат до краја маја.

Дачић је додао да је сигуран да ће Вучић освојити још један мандат.

“Ја распиујем изборе 2. марта и мандат председнику је до краја маја и биће још пет година одговоран за изборну политику”, прекао је Дачић, на шта је Вучић узвратио да се то још не зна.

“Чим сам те ја подржао, сигурно ћеш бити председник још пет година”, додао је Дачић у шали.

Вучић је на то узвратио да се још није ни кандидовао и прокоментарисао како је Дачић искористио конференцију и за изборну кампању.

За себе је рекао да је под огромним притиском претходних дана и да је ситауција била таква да је државни врх једва изгурао “до онога шта сматра виталним националним и државним интересом.”

“Три књиге бих могао да напишем за оно што се дешавало у претходна три дана”, додао је Вучић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана