Дачић: Ослободити владику Јоаникија и свештенике СПЦ у Црној Гори

Срна
Дачић: Ослободити владику Јоаникија и свештенике СПЦ у Црној Гори

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је на ванредном видео-састанку премијера чланица Централноевропске иницијативе да очекује да у најкраћем року из затвора у Црној Гори буду пуштени Његово преосвештенство владика будимљанско-никшићки Јоаникије и седам свештеника Српске православне цркве /СПЦ/.

Он је апеловао на мирно и прибрано поступање и рјешавање свих проблема дијалогом са СПЦ и Србима у Црној Гори.

"Ово говорим без икакве жеље да се мешамо у унутрашње ствари Црне Горе, већ искључиво у најбољем интересу и Црне Горе, и Србије, односно братског црногорског и српског народа, као и у интересу регионалне стабилности и сарадње", рекао је Дачић, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Говорећи о мјерама ублажавања посљедица вируса корона, Дачић је нагласио да је Србија, препознајући потребу за ублажавање и спречавање економских посљедица епидемије, спремна за сваку даљу мјеру за учвршћивање њених економских веза и продубљивање тржишта региона, те да већ чини кораке ка постепеном отварању граница, поштујући епидемиолошке препоруке.

"Почевши од 1. јуна, отварамо границе за држављане Албаније, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније, што је, такође, у духу јачања поверења и сарадње у региону", рекао је Дачић.

Он је оцијенио да је, објавивши ванредни позив за пројекте који је, између осталог, намијењен микро, малим и средњим предузећима, Централноевропска иницијатива још једном иступила као вишедеценијски стуб сарадње региона.

Дачић је подсјетио да су Европска комисија и чланице ЕУ појединачно издвојиле значајна средства и донирале заштитну опрему Србији и региону, док је истовремено Србија помогла у репатријацији грађана ЕУ и упутила помоћ у заштитној опреми појединим чланицама Централноевропске иницијативе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана