Дачић: Организатори протеста тражили сукоб

Танјуг
Дачић: Организатори протеста тражили сукоб

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да је рано јутрос након интервенције полицијских службеника успостављен жељезнички саобраћај јер су претходно учесници протеста блокирали двије станице у Београду, наводећи да није било употребе силе, упркос чињеници да су организатори протеста тражили и очекивали сукоб.

"Ниједно лице није повријеђено, нити један полицијски службеник. Ушли смо веома опрезно и знатно касније након почетка блокаде жељезничке станице", истакао је Дачић на конференцији за новинаре у Београду, на којој се претходно обратио предсједник Александар Вучић.

Полиција неће никада спречавати мирно окупљање, рекао је Дачић али и додао да то подразумијева и ограничења.

"Не можете угрожавати слободу других и кршити законе. То подразумијева и пријаву скупа у складу са законом. Скуп је пријављен 30. јула и то као стационарни на Теразијама, а 7. августа организатор је доставио допуну пријаве скупа", појаснио је Дачић.

Каже да је тада наведено да ће скуп оквирно трајати два часа, са почетком у 19.00 часова обраћањем организатора и мирном шетњом.

"Нико никада није рекао да ће се понашати супротно. Све што се дешавало касније правило је разлику од мирног скупа до угрожавања безбједности", навео је Дачић.

Истиче да су организатори у једном тренутку позивали на насиље и сукоб са полицијским службеницима.

"Нису уважили нашу интервенцију и апел да то не чине. Очекивали су и тражили сукоб. Укупно је приведено 14 лица због сумње да су извршили кривична дјела, троје за прекршаје и два странца због присуства у близини државних институција. Полиција ради на идентификацији других лица која су кршила закон", истакао је Дачић.

Изразио је задовољство јер је све прошло у најбољем реду и захвалио се полицијским службеницима на професионално одрађеном послу.

"Полиција ће увијек бити ту да чува јавни ред и мир", поручио је Дачић.

Учесници протеста против најаве ископавања литијума и компаније "Рио Тинто" блокирали су ноћас двије кључне жељезничке станице у главном граду Србије - "Прокоп" и "Нови Београд".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана