Дачић: Очекују се велики притисци на Вучића и државу у Вашингтону

Срна
Дачић: Очекују се велики притисци на Вучића и државу у Вашингтону

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да ће у Вашингтону бити велики притисци и на државу и на предсједника Србије Александра Вучића, али да ултиматум није пут за рјешавање проблема.

Дачић је навео да исход састанка зависи од тога шта ко очекује.

"Увек се говорило само о обликовању неког економског оквира, свему ономе што би могло да спада у нормализацију односа, али што се тиче свакодневног живота људи, инфраструктуре, успостављање слободе кретања, робе, капитала", рекао је Дачић за РТС.

Он је истака да, с друге стране, ако неко очекује да то буде спектакуларан састанак, у смислу да се појави неки политички оквир и да се прича о статусу, ту је већ ствар потпуно неприпремљена.

Дачић је навео да земље ЕУ не гледају баш благонаклоно на то што раде САД, јер сматрају да је то посао ЕУ, додавши да, с друге стране, не може Србија да исправља ствари у међународном поретку.

"Сви смо свесни тога да Брисел врши медијацију у дијалогу по резолуцији Генералне скупштине УН, али смо исто тако свесни да Савет безбедности УН треба дати коначно одобрење за све ово. Тако да сви треба да имају увид у ширину спектра свих актера", рекао је Дачић.

Поводом избора у Црној Гори, Дачић је нагласио да се Србија није никако умјешала у унутрашње ствари те земље, како то тврди црногорски предсједник Мило Ђукановић, нити је подржала било кога.

Он је указао да се Црна Гора, међутим, најдиректније умјешала у унутрашње ствари Србије, када је ријеч о Косову и Метохији.

"Да ли смо ми признали независност Боке Которске или су они признали независност (самопроглашеног) Косова?", упитао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана