Дачић: Нисам приметио реакцију америчке Амбасаде у БиХ на однос на Сарајева према "Халијарду"

Срна
Дачић: Нисам приметио реакцију америчке Амбасаде у БиХ на однос на Сарајева према "Халијарду"

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да су од Србије боље прошли они који су "пред Хитлера и његове војнике бацали цвеће" и да није примијетио реакцију Амбасаде САД у БиХ на негативну реакцију Сарајева на филм о акцији "Халијард".

Дачић је на отварању "Дана Америке", у организацији Конгреса српско-америчког пријатељства и Института за одрживи развој и просперитет, рекао да је Србија у кључним догађајима у историји увијек била на правој страни, за разлику од других који су започели и Први и Други свјетски рат, те других народа у региону.

На скупу у Скупштини Србије, којем је присуствовао и амерички амбасадор Кристофер Хил, Дачић је оцијенио како, историјски гледано, изгледа да се колаборационизам исплати, те да су боље прошли они који су пред Хитлера и његове војнике бацали цвијеће.

"Сви треба да имамо то у виду, и ми и САД. Рећи ћу само један пример. Ви знате да ја, односно моја партија, идеолошки није блиска са покретом из Другог светског рата, али смо поносни на акцију `Халијард` и учествујемо у обележавању свега тога. У Сарајеву сте видели шта се десило на ту тему. Нисам приметио реакцију Амбасаде САД у БиХ", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије изразио је солидарност са Америком уочи 22 године од напада 11. септембра и додао да се нада да су САД и Србија на правом путу да своје односе уреде онако како обје државе желе и какве заслужују да имају, а какве су имали током највећег дијела заједничке историје, преноси "РТ Балкан".

Дачић је рекао да Србија нема никаквих разлога да скрива ту велику традицију и да треба да буде поносна, као и на људе који су је обиљежили.

"Оно што желим да истакнем, то су темељни принципи које свака држава има. А то је да је спољна политика део националних интереса које има свака држава. И САД имају своје интересе и Србија има своје. Некад се они поклапају, некад се не поклапају. Некада има разумевања, некада нема", навео је Дачић.

Хил је нагласио да су односи Србије и САД постојани, независно од тога шта се у свијету дешава.

"Треба да сарађујемо посебно на пољу привредне сарадње, гдје имамо заједничке интересе, радићемо и на јачању политичких односа и о темама у вези са безбједношћу, о којима посебно морамо да разговарамо", рекао је Хил.

Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић изјавио је да српско-америчке односе карактеришу историјска повезаност и економски интерес, као и заједнички политички интереси.

"Србија је чврсто опредељена да у будућем развоју САД буду један од кључних стратешких партнера у нашем економском, политичком и сваком другом напретку и развоју", поручио је Ђурић.

Он је навео да Србија улаже значајне напоре и ресурсе у повећање свог присуства на америчком континенту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана