Дачић: Нико у Србији неће прихватити независност самопроглашеног Косова

Срна
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД- Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је изјавио је данас да нема тога у Србији ко ће прихватити независност самопроглашеног Косова и да је то пренио на састанку са вишим савјетником у америчком Стејт депарменту Дереком Шолеом.

Дачић је навео да је Србија спремна за дијалог и да су њене "црвене линије" да нема поновног преговарања о Заједници српских општина, да неће да призна ни директно ни индиректно независност Косова и да неће дозволити погром Срба у јужној српској покрајини, као и да је обавеза Кфора да гарантује безбједност.

Он је додао да је на састанку са Шолеом рекао и да је предсједник Србије Александар Вучић кључни гарант мира и стабилности у региону, Србији и на Косову и Метохији.

Према његовим ријечима, Курти је "паликућа Балкана" и главна сметња регионалном миру и стабилности, чега су сви свјесни, као и тога да на Куртија треба утицати док има времена.

Дачић је за ТВ Прва изјавио да САД, судећи према ономе шта говоре, желе да се формира Заједница српских општина и да је позитивно када се то чује од високог америчког звнаичника, а констатовао је и да Америка може да сруши привремену владу Аљбина Куртија.

"Ако Запад жели да утиче на Приштину, има механизме. Они су Приштину и створили", рекао је Дачић, те напоменуо да и када је ријеч о француско - њемачком приједлогу нема нових преговора о договореном.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана